Rusland gaat 'gewoon' voor atletiekploeg op Spelen

Als het aan Rusland ligt verschijnt het land tijdens de komende Olympische Spelen gewoon met een voltallige ploeg aan de start. Dat betekent dat de Russen verwachten dat de schorsing van hun atletiekbond opgeheven wordt, want als dat niet gebeurt zullen er in Rio geen Russen hoogspringen, hordelopen en discuswerpen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Yuri Nagornykh van het Russische ministerie van sport liet weten dat het gewoon de bedoeling is om met ongeveer 450 atleten naar Rio af te reizen. Dat ligt redelijk in lijn met de afgelopen edities van de Spelen, waarbij de atletiekafvaardiging steevast voor een man of honderd zorgde. Sportminister Vitaly Mutko liet eerder al weten dat zestig tot zeventig Russische atleten in aanmerking komen voor een plek in het olympisch team.

Om dat waar te kunnen maken moet wel eerst de schorsing van de Russische bond opgeheven worden. Die werden na een enorm doping- en corruptieschandaal geschorst door wereldatletiekbond IAAF, opvallend genoeg zelf verwikkeld in een minstens net zo groot schandaal. De Russische bond heeft een aantal criteria waaraan het moet voldoen om weer toegelaten te worden, maar daar is geen specifiek tijdschema voor gegeven. Vooralsnog lijkt het er dus op dat de kans alsmaar groter wordt dat Rusland in het atletiektoernooi in Rio niet te zien zal zijn.

Als de atleten wel mee mogen doen heeft Nagornykh alle vertrouwen in een goede afloop. "Onze atleten zullen op en top geprepareerd aan de start verschijnen", tekende hij in gezien de omstandigheden ietwat onhandige bewoordingen op. Polsstokhoogspringkampioene Yelena Isinbayeva maakt zich al een tijdje woedend over het mogelijk missen van de Spelen. "Zeg niet dat elke Rus doping gebruikt heeft omdat er een aantal incidenten zijn geweest, dat vat ik op als een persoonlijke belediging. Ik kan je beloven dat het een gigantisch schandaal wordt als Rusland niet mee mag doen aan het olympisch atletiektoernooi", aldus Isinbayeva, die zelf overigens een plekje ambieert in de atletencommissie van de IAAF.