Rand Paul beëindigt race naar Witte Huis

Rand Paul trekt zich terug uit de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het Witte Huis. Dat melden bronnen rondom de 53-jarige senator uit Kentucky aan CNN. Paul gaat zich richten op zijn herverkiezing als senator.

De oogarts en politicus zit sinds 2011 in de Senaat. Hij maakte in april vorig jaar zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend. Tijdens de campagne kwam hij herhaaldelijk in botsing met zowel Democraten als Republikeinen. Zijn politieke credo luidde: weinig staatsbemoeienis, lage belastingen en geen militaire interventies. Hij is een verklaard tegenstander van de alom aanwezige, talloze observaties door de geheime dienst NSA.

Paul eindigde maandag op een vijfde plaats in de caucus in Iowa. In die staat stond hij er beter voor dan in landelijke peilingen. In New Hampshire, waar komende week een primary plaatsvindt, komt Paul niet aan de 3 procent steun, landelijk evenmin. Ook had Paul problemen met de financiering van zijn campagne.

De liberatariër scoorde afgelopen voorjaar dubbele cijfers in de peilingen, maar zakte sindsdien langzaam weg. Bij de eerste vijf tv-debatten stond Paul op het hoofdpodium, maar voor het zesde debat kwalificeerde hij zich niet vanwege lage scores in de peilingen. Een boze Paul weigerde deelname aan het zogeheten 'undercard'-debat voor kandidaten die nauwelijks scoren in de peilingen. Voor het zevende debat kwalificeerde hij zich op de valreep wél.

Rand Paul is de zoon van Ron Paul, die in 2008 en 2012 presidentskandidaat bij de Republikeinen was. Paul is de derde kandidaat die deze week de handdoek in de ring gooit. Maandagavond deden Republikein Mike Huckabee en Democraat Martin O'Malley hetzelfde. Het rijk gevulde deelnemersveld bij de Republikeinen is inmiddels uitgedund van 17 naar 11 kandidaten.

Rand Paul beëindigt race naar Witte Huis

Rand Paul beëindigt race naar Witte Huis (Foto: ANP)