Froome waarschuwde UCI voor mechanische doping

Tweevoudig tourwinnaar Chris Froome zegt dat hij wielerbond UCI heeft gewaarschuwd over het gebruik van mechanische doping in de wielerwereld. De Brit ziet graag dat de UCI strenger controleert op bijvoorbeeld de aanwezigheid van motortjes in de fietsen. De kwestie rond mechanische doping is de lucht ingeschoten sinds op het WK veldrijden afgelopen weekeinde een Belgische betrapt werd met een motortje in haar fiets - waarvan ze zelf overigens zegt dat het haar fiets niet was.

"Ik maak me hier al een tijdje zorgen over en heb het ook aangekaart bij de onafhankelijke commissie van de UCI", aldus Froome voorafgaand aan de Herald Sun Tour in Australië. "Ik ben met ze om de tafel gaan zitten en heb ze verteld dat ik bepaalde geruchten hoor in de wielerwereld. Mijn advies aan de commissie was om vaker en strenger te controleren op mechanische fraude", zegt de Brit. De UCI heeft inmiddels al laten weten strenger te gaan controleren en daar is Froome naar eigen zeggen blij mee. "Het lijkt erop dat ze deze bedreiging serieus nemen en ik hoop dat ze ook op het hoogste niveau vaker gaan controleren."

Froome voegt er nog aan toe dat hij blij is met hoe het publiekelijk maken van zijn eigen fysieke data is afgelopen. "Iedereen vroeg mij om mijn data bekend te maken, want veel mensen geloven mijn prestaties niet. Ik heb uiteraard niks te verbergen en dat kon ik zo laten zien", zegt hij over de data die bij veel wielerliefhebbers overigens juist voor extra scepsis hebben gezorgd.