Mogelijk megazwemploeg naar Paralympische Spelen

Nederland zal op de Paralympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro mogelijk vertegenwoordigd worden door een historisch grote zwemploeg. Afgelopen zondag eindigde de internationale kwalificatieperiode waarin de limieten gezwommen konden worden. Nederland stelt daarnaast eigen, zwaardere limieten die gezwommen moeten worden tussen 1 januari 2015 en 10 april 2016. Twintig Nederlandse zwemmers en zwemsters hebben de nationale limieten gehaald en allemaal hebben ze dat na 1 januari 2015 gedaan, waardoor ze in theorie dus alle twintig naar Rio mogen.

Dertien vrouwen hebben zich geplaatst, waarbij Liesette Bruinsma en Lisa Kruger zich op vijf afstanden geplaatst hebben. Vooral de pas 15-jarige Bruinsma maakt in de recente maanden enorme indruk, met het ene na het andere record voor zwemsters met een visuele beperking. Marije Oosterhuis, Chantalle Zijderveld en Marlou van der Kulk hebben zich op vier afstanden geplaatst, Summer Mortimer, Lisette Teunissen en Sterre Veerman kunnen mogelijk drie finales halen. Lisa den Braber en Magda Toeters hebben twee tickets veroverd, tegen één voor Sanne Hofman, Manon Vermariën en Chantal Molenkamp. 

Van de zeven Nederlandse mannen gaan de meeste tickets naar Michael Schoenmaker en Olivier van de Voort: vier stuks. Marc Evers kan zich voor drie afstanden voorbereiden, Thijs van Hofweegen mag met een dubbel paralympisch ticket zijn debuut gaan maken en Bas Takken, Simon Boer en Duncan van Haaren mogen op één afstand in actie komen. 

De laatste keer dat Nederland een grotere ploeg op de Spelen had was in Stoke Mandeville in 1984. In plaats van de huidige 152 afstanden - zoveel vanwege de diverse handicaps - waren er toen echter maar liefst 345 onderdelen. De 26 Nederlandse zwemsters haalden dan ook een onwerkelijke vracht medailles binnen, waaronder ruim veertig keer goud. Dat gaat in Rio uiteraard niet herhaald worden, maar vooral Mortimer, Zijderveld, Van de Voort en Evers behoren op enkele afstanden tot de absolute topfavorieten voor goud in Rio. 

Overigens geld er wel een limiet van drie deelnemers per land per afstand. Voor Nederland kan dat in twee gevallen een probleem opleveren: in de klasse S10 hebben vier dames zich geplaatst voor de 100 meter vrije slag en zelfs vijf vrouwen voor de 50 meter vrij. Mortimer, Kruger, Oosterhuis en Zijderveld hebben ook nog andere afstand(en) waar ze in actie kunnen komen, maar voor Molenkamp is de 50 vrij de enige afstand waar ze zich geplaatst heeft. Met plek acht op de wereldranglijst is ze achter Mortimer en Zijderveld wel de derde Nederlandse, dus het zou voor haar precies goed uit kunnen komen.