Selfie-rel met paardenbek in Wales

In Wales maakt de lokale bevolking zich niet alleen maar druk om schapen en over de juiste spelling van Llanfairpwll­gwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Soms gaat het over paarden. En geld. Een fotokiekje van een vader en zijn 3-jarig zoontje is met een combinatie van die twee het middelpunt van een heuse rel.

Elke dag lopen, net als veel andere schoolkinderen en ouders, David Bellis en zijn zoontje naar een schooltje in Prestatyn, een plaatsje in het noorden van het land. Daarbij passeren ze een weide met geen rijmend, maar een lachend paard. Reden genoeg om daar een keertje een selfie van te maken. Toen papa Bellis hoorde van een Maak Mij Aan Het lachen-wedstrijd, besloot hij zijn eerder gemaakte foto op te sturen. Vrijwel iedereen wordt vrolijk bij het zien van deze momentopname en de jury was geen uitzondering hierop. Bellis won.

De eigenaar van het paard, Nicola Mitchell, is helaas zelf niet zo'n lachebekje als haar viervoeter. Ze vond dit oneerlijk. Het is immers haar paard en zij met haar familie hebben het dier 'getraind' om gekke bekken te trekken. Nicola had gehoord dat het prijzengeld zo'n 2000 pond bedroeg en eiste de helft van het bedrag op. Iets met een motivatie van portretrecht en dat soort geneuzel.

Jammer genoeg voor Nicola had zij zich niet goed ingelezen: de prijs was namelijk een reis ter waarde van 2000 pond. Iets wat moeilijk te delen viel, daar het een reis voor twee personen betrof. Er was echt geen ruimte meer voor een paardenhoudster in de koffer. Of, zoals David het uitdrukte: 'ze krijgt geen penny', hiermee wellicht fijntjes refererend aan een meidenstripblad dat voornamelijk over puberende meisjes en paarden gaat.

Nicola heeft laten weten dat het laatste woord hier nog niet over gesproken is. Toch lijkt het erop dat dit weinig zin heeft. Volgens een jurist is de foto genomen langs de openbare weg, waar fotograferen geheel vrij is. Toestemming van een paardeneigenaar is dan niet nodig, net zoals het niet nodig is om toestemming te vragen om van beroemdheden een foto te maken, wanneer zij zich in het openbare leven begeven.

Tevens is er in de algemene voorwaarden van de wedstrijd hier niets over te vinden. Waarschijnlijk kan Nicola beter op een suikerklontje gaan zuigen.