Omstreden versiergoeroe plant evenementen in Nederland

Daryush Valizadeh, oprichter van de 'neo-masculine' beweging Return of Kings organiseert op zaterdag 6 februari evenementen in Amsterdam en Utrecht. Dat is in het kader van een internationale ontmoetingsdag voor gelijkgestemden, schrijft Het Parool.

Valizadeh, ook bekend als Roosh V, is een zogenaamde pickup-artist. Hij verdient zijn brood met het geven van tips aan mannen over het in bed krijgen van vrouwen. Hij schreef onder meer Bang: The Pickup Bible That Helps You Get More Lays, en Don't Bang Denmark: How to Sleep with Danish Women in Denmark (If You Must).

In Amsterdam kunnen geïnteresseerden zich zaterdag tussen 20.00 en 20.20 uur voor het Maagdenhuis op het Spui melden. In Utrecht is er midden op het Neude afgesproken. Uw nederige verslaggever vermoedt dat de namen van de gekozen locaties niet op toeval berusten.

Ruim een jaar geleden ontstond ophef vanwege workshops die 'versierbedrijf' Real Social Dynamics in de hoofdstad wilde komen geven. Oprichter Julien Blanc werd eerder Australië en Brazilië uitgezet om de vrouwonvriendelijke methodes die hij voorstaat. "Behandel vrouwen als vuil", is een van Blanc's motto's.

Roosh V veroorzaakte vorig jaar opschudding met zijn claim dat verkrachting op privéterrein legaal zou moeten zijn, zodat vrouwen beter op zichzelf zouden gaan letten. Hij verdedigde zich naderhand door te stellen dat het om sarcasme ging.

De antifeministische versiergoeroe is zaterdag zelf overigens in Australië. Daar loopt, net als in Schotland, al een petitie om de evenementen te verbieden.

In Amsterdam zouden demonstranten van plan zijn om Roosh V te gaan bekogelen. Het is onduidelijk of diens volgelingen nu de sigaar zijn gezien de beste man zich op dat moment aan de andere kant van de wereld bevindt.