Duitse arts vertelt over vluchtelingen

Een Duitse arts vertelde zijn verhaal over zijn ervaring met vluchtelingen. Zijn rol in de vluchtelingenkwestie is het geven van medische zorg op een noodopvang. Inmiddels is zijn bericht al meer dan 245.000 keer gedeeld in een paar dagen, meldt Deutsche Welle.

Hij probeerde het bericht zo neutraal mogelijk op te schrijven, maar merkte al snel dat dit onmogelijk was door de persoonlijke ervaringen die hij heeft meegemaakt.

Lijden
Door zijn rol is hij een van de weinige Duitsers die vluchtelingen heeft gezien zonder van te voren gedoneerde kleren te hebben gekregen, geregistreerd te staan of een douche hebben kunnen nemen. Hij schreef: "Ik kan je verzekeren dat het onmogelijk is om met roze bril naar kougevroren voeten te kijken die meer dan 500 kilometer hebben gelopen in kapotte schoenen en natte sokken in de winter."

Nooit heeft hij zoveel lijden in zijn leven gezien, daarnaast zegt hij dat de vluchtelingen die komen zeker niet enkel jonge mannen zijn. Hij vertelt hierover: "Per dienst zie ik ongeveer 300 tot 500 vluchtelingen. Ongeveer 40 procent van de mensen die ik zie zijn kinderen. Er zijn families, ouderen en ja, ook jonge mannen. Waarom niet? Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze allemaal uitgeput zijn. Nog nooit heb ik zoveel wanhoop en lijden gezien."

Een voorbeeld die hij noemt in zijn lange post (in het Duits) is de behandeling van een vrouw met flinke brandwonden op haar benen: "Ik heb geen idee hoe ze hier is gekomen. Het duurde een half uur voor ons om het stinkende en vieze verband van haar wonden te halen. Maar klagen deed ze niet. Ze straalde dankbaarheid uit, omdat ze eindelijk veilig was en er eindelijk mensen voor haar zorgden."

Merkel
Hij bewondert Merkel voor haar doorzettingsvermogen in deze tijden. "Ze aarzelde geen seconde om haar politieke carrière op het spel te zetten om te zorgen dat mensen niet sterven bij onze grenzen. Ze nam een grote uitdaging aan," vertelt hij.


Zijn hele post is vertaald in het Nederlands te lezen op Joop.