'Geen doping op Chinese Spelen'

De Chinese wintersportwereld kent ogenschijnlijk geen dopinggebruik. Tijdens de Nationale Winterspelen in Ürümqi werden bijna 350 dopingtests uitgevoerd en stuk voor stuk kwamen ze negatief terug uit het lab. 

De Nationale Spelen zijn een groot evenement in China. Vooral de zomereditie kent vele deelnemers, waaronder regelmatig wereldtoppers in de diverse sporten. Vooral in de atletiek en in het zwemmen zijn er in het verleden regelmatig nogal dubieuze records neergezet, waarvan doorgaans vermoed werd dat het niet op een bord rijst werd behaald. Net als de Olympische Spelen wordt het evenement eens in de vier jaar gehouden. Op de wintereditie stonden dit jaar 97 onderdelen in vijf sporten op het programma: ijshockey, curling, kunstschaatsen, langebaanschaatsen en shorttrack. 

"Deze Spelen waren volledig schoon, want er zijn geen positieve tests afgeleverd tot dusverre", aldus vice-directeur Gao Zhidan. "Het was de sterkste dopingcontrole die we ooit op de Spelen uit hebben gevoerd", waarbij hij onder meer doelt op meer dan driehonderd urinemonsters die zijn verzameld. Op zondag, de slotdag, werden de laatste negen tests uitgevoerd, maar daar zijn de resultaten nog niet van binnen. Aan deze wintereditie deden ruim 1300 atleten mee die 52 teams vertegenwoordigden, zoals Hong Kong, Macao, de grote steden en het Chinese leger.

China organiseert in 2022 de Olympische Winterspelen. Beijing is dan de gaststad, net als het was voor de Zomerspelen van 2008.