Stichting wil kerk slopen om megamoskee te bouwen

De Nederlandse Hervormde Kerk op de hoek van de Allard Piersonstraat en Van Critterstraat in Rotterdam-west moet, als het aan eigenaar Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen ligt, plaats maken voor een nieuwe moskee. Deze zou plaats bieden aan 5000 gelovigen en daarmee de grootste moskee in West-Europa worden.

De gemeente Rotterdam wilde het pand uit 1931 in 2012 als gemeentelijk monument aanwijzen vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. Volgens de gemeente is het pand een van de toonaangevende bouwwerken van de architecten Meischke en Schmidt.

Omdat het gebouw volgens de stichting gebouwkundige gebreken heeft en renovatie financieel niet te doen is, zou het gebouw gesloopt moeten worden. Om die reden tekende de stichting bezwaar aan tegen de monumentale status.

De rechtbank in Rotterdam stelde de stichting vorig jaar al in het ongelijk, en dus heeft de Raad van State zich maandag over de kwestie gebogen. Die wil dat beide partijen eerst met elkaar om de tafel gaan zitten, voordat er uitspraak gedaan wordt.