Russische topgewichthefster na maand voor derde keer betrapt op doping

Er is weer eens een handvol gewichthefsters betrapt op doping. Geheel volgens verwachting hoeven de Russen over een gebrek aan aandacht niet te klagen, want dit keer is het raak voor Olga Zubova. De gewichthefster die enkele maanden wereldkampioene was werd betrapt op het gebruik van anabole steroïden en dat is voor haar inmiddels al de derde positieve dopingtest. De overige vier betrapte gewichthefsters zijn stuk voor stuk minder bekende atletes, geen van hen deed in november mee aan het WK.

De 22-jarige Zubova is weer een verhaal apart. Als juniore domineerde ze haar gewichtsklasse, met goud op de Jeugd Olympische Spelen en de Universiade en twee keer goud op het WK junioren. In 2013 pakte ze in het Poolse Wroclaw met overmacht de wereldtitel bij de senioren in de klasse tot 75 kilogram, maar daar kon ze niet al te lang van genieten. Zoals in het gewichtheffen bijna te doen gebruikelijk is leverde Zubova een positief plasje in en dus raakte ze haar wereldtitel kwijt.

Twee jaar later, op 25 oktober 2015, mocht de Russische weer meedoen aan wedstrijden. Eén maand en twee dagen na het einde van haar schorsing kwam Zubova in het Amerikaanse Houston in actie op het WK. Voor haar eerste competitie in zo'n lange tijd ging het prima, want ze won goud bij het stoten en brons in de totaalstand, dit keer in elk geval op papier mogelijk zonder doping. De pret was echter van korte duur, want rond Kerst kwam het bericht de wereld in dat buiten de eerder bekendgemaakte gevallen nog eens zeventien gewichtheffers tijdens het WK betrapt waren en natuurlijk kon Zubova dat feest niet missen.

Een paar weken na het WK stond de prestigieuze President's Cup in Grozny op het programma, waar Zubova won. Het lijkt er nu op dat de iets te ambitieuze atlete daar voor de tweede keer in een paar weken tijd een potje vulde met positieve urine. Als de B-staal ook positief blijkt - eerder regel dan uitzondering - zullen liefhebbers van het gewichtheffen van Zubova met enige zekerheid geen last meer hebben.