Katten vs honden: honden vinden mensen 5x liever dan katten dat doen

Een stereotypering lijkt te zijn bevestigd: katten houden minder van hun baasjes personeel dan honden dat doen. Voor de BBC-documentaire Cats vs Dogs hebben wetenschappers in nauwe samenwerking met dierenexperts hier een onderzoekje naar gedaan.

Zoals elke kattenliefhebber wel weet, zijn deze aaibare moordmachines op vrijwel elk vlak superieur aan de kwijlende aandachtsorgels die we honden noemen. Alleen op het gebied van de wederzijdse liefde tussen mens en dier, scoort de hond een (heel) stuk beter, zo bleek uit het onderzoek.

Bijna alles dat honden doen, van het enthousiast begroeten van hun eigenaar tot het neerploffen bij de voeten van diezelfde mens, lijkt een uiting te zijn van zijn/haar liefde voor een specifiek  exemplaar van een kale, wat onhandige primaatsoort. Katten daartegen, zijn meer in zichzelf gekeerd en stellen zich wat meer onafhankelijk op (tenzij de koelkast opengaat, natuurlijk). Dit gedrag laat zich terugzien in de studie.

De wetenschappers hebben gekeken hoe tien honden en tien katten reageerden wanneer zij speelden met hun eigenaar, dan wel begeleider. Hierbij werd gekeken naar de hoeveelheid oxytocine die tijdens het spelen vrijkwam. Oxytocine is een soort 'liefdeshormoon'. De stof komt vrij tijdens positief contact met iets of iemand. Denk hierbij aan knuffelen, copuleren of spelen. Het wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid.

Gedurende het -uiterst leuke- experiment kwam er bij de honden aanzienlijk meer oxytocine vrij dan bij de katten. Bij de stoeppoepers was een toename te zien van zo'n 60 procent, terwijl katten nauwelijks boven de 12 procent uitkwamen. Een zeer duidelijk verschil. Een hond liet zelfs een toename van 500 procent zien.

Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat veel katachtigen solitair zijn. Dit soort einzelgängers zijn vaak wat meer verliefd op zichzelf en zien zichzelf soms als een soort halfgod. Iets waar huiskatten geen uitzondering op vormen. Honden zijn wat meer groepsmensen groepsdieren. Zij vinden het te gek om door anderen leuk gevonden te worden.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat katten honden op allerlei andere gebieden volledig de baas zijn. Zo kunnen de bankbezetters beter kijken in het donker, zijn ze eventueel soms, als ze er zin in hebben, best wel eens een keertje bereid om (net als honden) wat te leren, ze kunnen hoger springen, bespeuren veel beter of er ergens nog iets te neuken valt (ze detecteren feromonen van andere katten pijlsnel) en een staarwedstrijd win je nooit van ze.