'Verdere teruggang voorzien bij KPN'

KPN heeft zowel de omzet als de brutowinst voor eenmalige posten afgelopen kwartaal op jaarbasis verder zien afnemen. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten die het telecombedrijf zelf gepolst heeft, vooruitlopend op de kwartaalcijfers die woensdag gepubliceerd worden.

De omzet uit voortgezette activiteiten ramen de marktvorsers in doorsnee op 1,79 miljard euro, tegen 2,07 miljard euro een jaar eerder. Destijds werden de resultaten van de te verkopen Belgische dochter Base nog meegerekend. Dat onderdeel was in het vierde kwartaal naar schatting goed voor 173 miljoen euro aan opbrengsten.

De brutowinst (ebitda) exclusief eenmalige posten uit voortgezette activiteiten schatten de analisten gemiddeld op 590 miljoen euro. Een jaar eerder kwam dat resultaat nog uit op 669 miljoen euro. Onder de streep resteert naar verwachting wel een kleine winst, tegen een verlies van 37 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2014.

KPN kampt net als zijn concurrenten al geruime tijd met een afkalvende omzet. Dat komt deels doordat mensen minder bellen en sms'en en deels door felle concurrentie die de prijzen onder druk zet. Vooral in de zakelijke markt stonden de resultaten van KPN afgelopen jaar onder druk.

'Verdere teruggang voorzien bij KPN'
'Verdere teruggang voorzien bij KPN' (Foto: BuzzT)