Belg Van Aert nieuwe wereldkampioen veldrijden, Van der Haar tweede

Wout van Aert heeft Mathieu van der Poel opgevolgd als wereldkampioen veldrijden. De Belg moest na een incident met Van der Poel in de achtervolging op Lars van der Haar, die hij in de slotronde wist te lossen en zo de titel pakte. Het brons was ook voor een Belg; Kevin Pauwels, die de afscheidnemende Sven Nys en Van der Poel voor wist te blijven.

Al in de eerste ronde sloegen de drie grote favorieten Van der Poel, Van der Haar en Van Aert een gat met de rest van het veld. De Belg leek in het begin van de koers de beste benen te hebben en zette de twee Nederlanders onder druk, maar wist ze niet te lossen. In de derde ronde temporiseerde hij iets en zag landgenoot Kevin Pauwels terugkomen.

Een ronde later wisten nog twee Belgen aan te sluiten; Laurens Sweeck en de afscheidnemende Sven Nys. Ondanks een poging van tweevoudig kampioen Nys wist geen renner nog afstand te nemen, sterker; David van der Poel en Tom Meeusen wisten zelfs aansluiting te vinden.

Dan ging het net na half koers mis voor Mathieu van der Poel, die achter Van der Haar reed en een glijpartij maakte. Daarbij blokkeerde hij de weg voor diverse Belgen, maar kwam ook vast te zitten met zijn voet in het wiel van Van Aert. Nys en Pauwels kwamen er als snelste weg achter Van der Haar, maar die moesten toch al tien seconden prijsgeven. Voor Van der Poel leek titelprolongatie ver weg, nadat hij weer een slipper maakte en al een halve minuut achter lag.

Pauwels ging in de achtervolging op Van der Haar in de fout en liet daardoor Van Aert voorgaan in de achtervolging.  Twee ronden voor he einde was het gat nog steeds twaalf seconden en daardoor was het WK zeker nog niet beslist. Het Belgische publiek dacht er het zijne van en tussen het boe-geroep en het bier-gooien zagen ze dat het gat langzaamaan iets aan het krimpen was. Gedurende de ronde was de aansluiting van Van Aert een feit, terwijl Mathieu van der Poel alweer opgeklommen was naar plek drie.

Vooraan nam Van Aert de leiding, maar Van der Haar, die twee keer de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder won, bleef aan zijn wiel plakken. In de zogenoemde klauterzone nam Van Aert een paar lengtes en gaf deze niet meer af. Voor de 21-jarige Van Aert betekende dit zijn eerste wereldtitel bij de profs. Van der Haar eindigde kort daarachter op plek twee, terwijl Kevin Pauwels en Sven Nys nog langs Van der Poel waren gegaan en Pauwels het brons pakte.