Geheel Nederlandse rolstoelfinale op Australian Open

De rolstoeltennisfinale bij de dames op de Australian Open wordt een volledig Nederlandse aangelegenheid. Vrijdagnacht Nederlandse tijd treden Jiske Griffioen en Anneik van Koot in Melbourne tegen elkaar aan in de eindstrijd. Beide dames hopen hun derde Grand Slam-zege in het enkelspel bij te mogen schrijven.

Als onaantastbare nummer één van de wereld schakelde Griffioen in de kwartfinales de Britse Lucy Shuker in twee sets uit. In de halve finales moest landgenote Marjolein Buis er vervolgens met 6-2, 6-2 aan geloven. Van Koot had in de kwartfinale een lange tiebreak en bijna twee uur nodig tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane. In de halve finales was ze met twee keer 7-5 te sterk voor de Japanse nummer twee van de wereld, Yui Kamiji.

Griffioen is in het enkelspel de titelverdedigster in Melbourne en won vorig jaar ook de titel op Roland Garros. Van Koot was in 2013 de sterkste in Melbourne en won in dat jaar ook de US Open. De twee rijden niet lang na hun finale overigens ook nog samen de baan op. In de finale van het damesdubbel staan ze tegenover Buis en Kamiji, waarbij het volledig Nederlandse duo de absolute topfavoriet is voor de titel.