[eSports] Starcraft-speler Life gearresteerd

De professionele Starcraft-gamer Lee “Life” Seung Hyun is vandaag opgepakt door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Dit heeft de Korean e-Sports Association (KeSPA) bekend gemaakt. Het is niet bekend waarom de zerg-speler en wereldkampioen van 2014 is opgepakt en of hij überhaupt een aanklacht aan zijn broek heeft hangen.

Hoewel de reden van de arrestatie onbekend is, wezen gebruikers van TeamLiquid.net (een populaire wikipedia voor het professionele Starcraft-circuit) erop dat de justitie van Changwon al langer onderzoek doet naar matchfixing in esports. Dat heeft al zijn vruchten afgeworpen: vorig jaar werden drie prominente spelers en coaches van team Prime opgepakt omdat ze verdacht waren van betrokkenheid bij matchfixing. Het zou goed kunnen dat Life het volgende doelwit is.

Het zou op zijn zachtst gezegd een schok zijn wanneer blijkt dat Life betrokken is bij matchfixing. Life wordt gezien als een van de beste spelers ter wereld, won de wereldtitel op blizzcon in 2014 en was verliezend finalist in 2015. Daarnaast speelde hij voor KT Rolster, een van de meest prestigeuze Starcraft-teams ter wereld en heeft hij al een klein fortuin aan prijzengeld bij elkaar gespeeld.

Esports is een populaire markt voor matchfixers, en zeker als het om Starcraft gaat: de game is ontzettend populair in Zuid-Korea en wordt door miljoenen mensen op televisie en op het internet bekeken. Daarnaast is het relatief makkelijk om een Starcraft-game te manipuleren: er hoeft slechts één speler akkoord te gaan in plaats van een heel team en het hoge tempo van het spel laat veel ruimte voor 'foutjes'. 

Life
[eSports] Starcraft-speler Life gearresteerd