AD: politietop verdient goudgeld

Twintig politiefunctionarissen hadden in 2014 een hoger salaris dan een minister. Bernard Welten verdiende als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro. Dat schrijft het AD woensdag, op basis van een overzicht van grootverdieners bij de politie. De krant heeft de cijfers gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Zes van de twintig grootverdieners zaten in 2013 nog onder het salaris van 177.410 euro (balkenendenorm). Zij gingen er in 2014 dus op vooruit, terwijl de overheid juist aandringt op matiging van de lonen van topfunctionarissen, stelt de krant. Daarom werd in 2013 de Wet normering topinkomens ingevoerd.

Volgens Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, is het voor agenten op straat onverteerbaar dat hun bazen meer verdienen dan de minister. SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat het kabinet moet ingrijpen. Maar volgens de politie is er niks mis met de hoge salarissen. "De salarissen zijn marktconform in de publieke sector", aldus een woordvoerder.

AD: politietop verdient goudgeld
AD: politietop verdient goudgeld (Foto: ANP)