Niet genoeg groene stroom in Nederland

Energiebedrijven in Nederland wekken lang niet genoeg groene stroom op om te voldoen aan de vraag uit eigen land. Tenzij consumenten specifiek om Nederlandse groene stroom vragen, krijgen ze vaak in het buitenland opgewekte groene stroom uit het stopcontact.

Dat blijkt uit cijfers van Certiq, de dochteronderneming van elektriciteitstransporteur Tennet die certificaten uitgeeft voor energie die is opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Voor groene stroom worden zogeheten Certificaten van Oorsprong (CvO's) afgegeven, die bewijzen waar het is opgewekt. Steeds meer mensen willen weten waar hun groene stroom vandaan komt.

Waterkrachtcentrales

Ruim de helft van de in Nederland gebruikte groene stroom komt uit waterkrachtcentrales in Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Nederlandse groene stroom wordt vooral opgewekt in biomassacentrales en in windmolenparken. Die zijn samen goed voor een kwart van de Nederlandse vraag.

Volgens Certiq, dat als enige in Nederland CvO's mag uitgeven, werd in 2015 zo'n 12,5 procent meer gecertificeerde groene stroom verbruikt. Dat komt neer op in totaal 42,6 terrawattuur groene stroom.

Niet genoeg groene stroom in Nederland
Niet genoeg groene stroom in Nederland (Foto: ANP)