Vrouw ontvoert soepkip

De Amsterdamse politie heeft maandag een vrouw aangehouden die een kip uit de plaatselijke Theaterschool had ontvoerd. De kip is onderdeel van een project van student Productie Podiumkunsten Rick Busscher. Via een poll moet worden beslist of het beest binnenkort wordt geslacht voor een pannetje kippensoep.

Busscher wil met de poll over het lot van Jip de kip een bijdrage leveren aan de discussie over het eten van vlees. De kip zit in een hok in de hal van de school, en studenten kunnen tot vrijdag meestemmen over het lot van het dier. Busscher is nieuwsgierig of het meespeelt dat Jip levend en wel in zijn hok is te zien.

Maar een vrouw vreesde al een negatieve uitslag en nam de kip maandagochtend in een koffer mee. Dat ontging een baliemedewerkster echter niet, en zij alarmeerde de politie. Die hield de vrouw even later staande. Ze mocht kiezen: de kip teruggeven of mee naar het bureau. Ze koos voor het laatste, wat haar een proces-verbaal opleverde.

Uiteraard moest ze Jip alsnog inleveren. Die zit weer in zijn hok in de Theaterschool. Busscher is overigens een volleerd kippenslachter. "Ik heb les gehad in het slachten van kippen en heb ook van de school toestemming om het te gaan doen. En wie erbij wil zijn, mag erbij zijn."

Wel houdt de student nog een slag om de arm. Hij verzorgt het beest immers al een poosje. "Het kan alsnog zijn dat ik op het laatste moment denk: ik kan het niet. Dan is dat ook een uitkomst van mijn onderzoek." Of er dan een professionelere slachter wordt ingehuurd, blijft onvermeld.

Update 17.50 uur
De kipnapster heeft haar zin, en Busscher hoeft niet meer te peinzen of hij het wel aankan om Jip de kip een kopje kleiner te maken. De student heeft naar aanleiding van de ontvoering namelijk besloten om te stoppen met zijn project. Volgens Busscher was het na de 'ophef' genoeg: de kip mag terug naar zijn opa in Drenthe.

"Jip was bedoeld als trigger om de discussie aan te zwengelen. Dat is meer dan gelukt", aldus de student. Tweederde van de stemmers had tot nu toe aangegeven dat de kip mocht blijven leven. Overigens had de ontvoerster getuige een achtergelaten briefje een veganistisch motief: Jip als eierenfabriekje had dus wellicht ook een ontvoering kunnen uitlokken.