"Dopingschorsing door aanrijding in jeugd" volgens Russische atlete

Het Russische Olympisch Comité heeft bekendgemaakt vier atleten te hebben geschorst vanwege een overtreding van de anti-dopingregels. Het zijn de eerste sporters die door het ROC geschorst worden nadat de autoriteit daarover van de Russische atletiekbond en het Russisch anti-dopingagentschap af werd genomen. 

De grootste naam van de vier, en eigenlijk ook de enige met een serieus palmares, is Irina Maracheva. Zij pakte op het EK atletiek in 2012 brons op de 800 meter, wat een jaar later gratis zilver werd: winnares Yelena Arzhakova, geheel volgens verwachting ook Russische, bleek uit een verboden potje gesnoept te hebben en moest het goud inleveren. Het is nog niet bekend of Maracheva haar zilveren plak naar de buren moet brengen: huidig wereldkampioene Maryna Arzamasava uit Wit-Rusland staat vooralsnog op brons. Het ROC heeft namelijk niet bekendgemaakt welke overtredingen de vier geschorste sporters precies begaan hebben, over welke periode het gaat en welke resultaten mogelijk geschrapt worden.

Vanuit het kamp van Maracheva is wél duidelijk geworden dat het gaat om een schorsing op basis van haar bloedpaspoort. En daar heeft men een excuus voor waar de geloofwaardigheid niet vanaf straalt, maar waarmee de atlete wel meedingt om de originaliteitsprijs. "Als kind werd Irina door een auto aangereden, waardoor ze flink hoofdletsel opliep", zegt trainster Zamira Zaytseva tegenover TASS"Daardoor veranderen haar bloedwaarden tegenwoordig flink, vooral op grotere hoogten. Maar ja, we kunnen niet bewijzen dat er een verband is tussen dat auto-ongeluk en haar schommelende bloedwaarden.", De coach zegt overigens ook dat slechts een jaar lang metingen zijn gedaan voor het bloedpaspoort bij haar atlete, terwijl dat over een periode van minstens twee jaar moet gaan. Ook zegt ze dat het gaat over de periode rond het EK atletiek van 2012, waardoor de medaille van Maracheva dus inderdaad in gevaar kan komen.