Spreadshirt: FOK!smilies zijn inbreukmakend en verboten!

Om voor de FOK!kers iets leuks te doen werd afgelopen week besloten wat mokken en shirtjes beschikbaar te maken. Levert geen reet op, maar is toch wel degelijk leuk voor de verzamelaar of FOK!ker die gewoon een leuke mok wil hebben die aan FOK! doet denken. De 'legal' afdeling van Spreadshirt noemt ons nu vuige auteursrechtenschenders.

De smilies zouden inbreuk maken op copyright en met het verwijderen van de producten uit de shop zou Spreadshirt ons een enorme dienst bewijzen, omdat bullshitredenen, wat meteen duidelijk maakt hoe intens verrot het systeem van auteursrecht in elkaar zit. Het is nu aan ons om te bewijzen dat we géén inbreuk maken. Omgekeerde wereld.

De vraag vanuit de users was de FOK!emo smilie () en dus werd de FOK!emo-mok gemaakt.

Omdat een smilie uitvergroten niet heel sjiek is maakte FOK!ker DeZwabber een wat beter ontwerp van diezelfde oeroude FOK!smilie en ook die werd in mokvorm gegoten. FOUT! roeptoetert Spreadshirt in zijn mailtje.

FOK!emomok v1FOK!emomok v2

"Onze Legal-Service heeft net je geuploade ontwerp gecontroleerd. Helaas kunnen we de volgende ontwerpen niet voor het gebruik op ons platform toelaten. Om te kunnen voldoen aan onze specifieke verantwoordelijkheid als platformeigenaar, controleren we geuploade ontwerpen op mogelijke conflicten met geldende rechten en vragen we in afzonderlijke gevallen een schriftelijk bewijs voor je gebruiksrechten. Dat is ook in jouw voordeel omdat bij aanmaningen van de auteur behoorlijke maningskosten kunnen ontstaan. Om je hiertegen te beschermen, hebben we bovenstaande ontwerpen en producten tijdelijk uitgeschakeld."

Bovenstaande is al absurd genoeg, maar het wordt mooier:

"De bovenstaande ontwerpen of producten zijn het geestelijk eigendom van derden of zijn hoogstwaarschijnlijk in strijd met zakelijke octrooirechten of persoonlijkheidsrechten.

Je hebt bij het uploaden door aanvinken bevestigd dat je de gebruikerrechten van dit ontwerp bezit. We vragen je daarom ons binnen 7 dagen een schriftelijk bewijs toe te sturen per fax aan 0049 - (0)341 - 594 00 5479 of contact op te nemen met onze Legal-Service onder legal@spreadshirt.net." 

Ze sluiten af met "Zie ons handelen als goed bedoelde service en niet als pesten of veroordelen."

Nou, dát maken we dus zelf wel uit. Waar dit in vredesnaam neer zou moeten komen op 'service' is een compleet raadsel. In plaats daarvan worden de respectievelijke makers indirect uitgemaakt voor inbreukmakende criminelen.

Op onze mail met de vraag om nadere uitleg blijkt dat Spreadshirt vindt dat een ander bedrijf de rechten op onze smilies heeft:

"Helaas mogen we dit ontwerp niet meer aanbieden op onze website omdat het de tegen de rechten van de Smiley Company zou kunnen verstoten. Meer informatie over dit bedrijf vind je hier http://www.smiley.com/ Om te weten onder welke voorwaarden je het ontwerp mag gebruiken, zul je contact met de Smiley Company moetn opnemen. Het gebruik van beschermde ontwerpen of begrippen kan leiden tot heel hoge geldstraffen. Daarom vragen we je om begrip voor onze voorzorgmaatregelen."

Alternatieven voor Spreadshirt, die wél normaal met hun klanten omgaan, gaarne in de comments (zou mooi zijn als die ook wat minder absurde prijzen zou rekenen trouwens).

Wij zullen onze spreadshirtshop in ieder geval gaan sluiten.