Nadal kan in voetsporen Haase treden

De Australian Open eindigde voor tennisser Rafael Nadal al in de eerste ronde, maar dat zou hem zomaar eens een - weliswaar wat dubieuze - troostprijs op kunnen leveren. De Spanjaard ligt namelijk op schema om de 'anti-Slam', het 'anti-toernooi' of de 'Wooden Spoon' te winnen. Zoals elk toernooi één winnaar kent, kent elk toernooi ook één 'anti-winnaar': een speler die in de eerste ronde verloor van speler A, waarna speler A in de tweede ronde van speler B verloor, die daarna van speler C verloor en zo door tot aan de finale.

Nadal verloor in Melbourne in de eerste ronde van Fernando Verdasco, die op zijn beurt gelijk daarna uitgeschakeld werd door Dudi Sela. De Israeliër dolf zaterdag op zijn beurt het onderspit tegen de Rus Andrey Kuznetsov en ook de rest van het speelschema lijkt Nadal 'gunstig' gezind. Kuznetsov staat in de achtste finales tegenover Gaël Monfils, ruimschoots de favoriet in het duel. Als alles volgens de verwachtingen verloopt - uiteraard geen zekerheid - verliest Monfils vervolgens van Stanislas Wawrinka, die in de halve finale dan verliest van Andy Murray. Als de Brit in de finale dan onderuit gaat - vermoedelijk tegen Novak Djokovic - is Nadal dus de 'anti-winnaar' van de Australian Open.

Met zijn mogelijke zege zou Nadal in de voetsporen treden van een aantal grootheden die er eerder in slaagden de anti-Australian Open te winnen. In 2010 ging deze eer naar niemand minder dan Robin Haase, terwijl Blaz Kavcic de anti-titelverdediger is. John van Lottum won in zijn loopbaan twee anti-Grand Slams: de US Open 1998 en Wimbledon 2004. Van 'de grote vier' van het huidige tennis (Nadal, Djokovic, Murray en Roger Federer) won nog nooit iemand een anti-Grand Slam. Het zou ook pas de vierde keer in de geschiedenis van het moderne tennis zijn dat een speler uit de top-10 van de plaatsingslijst de 'prijs' wint.