Spermaprijs dressuurpaard Totilas stevig gedaald

Een buisje sperma van voormalig dressuurpaard Totilas is flink in prijs gezakt. De Duitse eigenaar Paul Schockemöhle maakte de nieuwe prijs bekend op diens website: in plaats van €8000 hoeft een koper nog 'slechts' €2500 te betalen om diens merrie een buisje materiaal van Totilas cadeau te doen. 

Totilas kende gigantische successen, waaronder drie wereldtitels en diverse wereldrecords, met de Nederlander Edward Gal op zijn rug, maar na de verkoop aan de Duitsers ging het allemaal een stuk minder. Uiteindelijk ging de samenwerking met zijn nieuwe bereider Mathias Rath zo ver bergafwaarts dat vorig jaar besloten werd om Totilas' sportieve loopbaan af te sluiten. 

Schockemöhle meldde na het einde van de carrière van Totilas al dat de vraag naar diens zaad flink was afgenomen. Wie graag een paard met de genen van de kampioen op stal heeft zal met €2500 uiteraard nog wel flink in de buidel moeten tasten. Op de site van Schockemöhle is te zien dat Totilas nog altijd het duurste sperma produceert van de hele stal. "Veel mensen konden de hoge prijs niet betalen en ik wil fokkers de kans geven om Totilas' vaker te gebruiken voor hun eigen merries", aldus de Duitser.

Nederlanders die een buisje wel zien zitten kunnen overigens terecht bij 'dekstation' Van Uytert in Heerewaarden. De eerste jaargang van Totilas' kinderen doet het overigens uitstekend, vooral Toto Jr maakt als dressuurpaard flink indruk in het Nederlandse circuit.