Darter De Graaf sleept Tour Card in de wacht

Darter Jeffrey De Graaf heeft op de derde dag van de Qualifying School een Tour Card in de wacht gesleept. De 25-jarige darter won met 5-1 de dagfinale van Simon Preston en is daardoor de komende twee jaar verzekerd van deelname aan het hoogste niveau van de PDC. 

De Graaf verloor dit jaar voor de vierde keer op rij in de eerste ronde van Lakeside, het WK van dartbond BDO. Hij verloor met 3-2 van Richard Veenstra. Enkele dagen na die wedstrijd maakte hij bekend over te zullen stappen naar de PDC. De Graaf kende op Lakeside na wel een aardig jaar bij de BDO. Hij won het Belgisch Open en de Denmark Masters. Ook haalde hij de finale van World Trophy. 

De Graaf won vandaag behalve van Preston ook van Peter Evison (5-0), Simon Burt (5-4), Lee Shewan (5-2), Jamie Bain (5-3), Scott Dale (5-2) en Mark Walsh (5-2). Vincent Kamphuis was dichtbij een Tour Card. Hij verloor zijn finale met 5-3 van Ray Campbell. Kamphuis pakte echter wel negen punten en bracht zijn totaal daarmee op twaalf. Dat puntenaantal is zeer waarschijnlijk genoeg om aan het eind van de Q-School alsnog een Tour Card te kunnen krijgen. 

Sven Groen en Joey Ten Berge haalden vandaag de laatste 32. Beide darters pakten daarmee drie punten. Groen bracht zijn totaal op vijf en Ten Berge op vier. Beide darters moeten zaterdag, op de slotdag van de Q-School, de finale halen willen ze mee kunnen doen aan de Pro Tour. Yordi Meeuwisse, die donderdag de finale verloor, lag er vandaag al na de eerste ronde al uit. 

Zaterdag is de slotdag van de Q-School. Opnieuw zullen de vier beste spelers van de dag een Tour Card krijgen. Ook worden er punten vergeven aan darters die in de laatste 128 of verder in het toernooi uitgeschakeld worden. Hoeveel Tour Cards er klaar liggen via de ranking wordt morgen bekendgemaakt. Waarschijnlijk zijn er achttien kaarten beschikbaar.