Manor krijgt vorm: crashtest doorstaan én nieuwe engineer

Vrijdag was een uitstekende dag voor Manor want het Formule 1-team kreeg dubbel goed nieuws. Niet alleen kwam het nieuwe chassis door de verplichte crashtest van de FIA heen, ook heeft het achterhoedeteam de ervaren engineer Nicolas Tombazis in dienst genomen. De Griekse ontwerper komt de aerodynamische afdeling van Manor met onmiddelijke ingang versterken. En dat is zeer goed nieuws voor Manor, want de engineer staat te boek als een uitstekende aerodynamicus die zijn sporen in de Formule 1 ruimschoots verdiend heeft.

Tombazis leerde het vak van mannen als Ross Brawn en Rory Byrne bij het team van Benetton in de vroege jaren negentig, waarna hij overstapte naar McLaren en uiteindelijk Ferrari. Bij alle teams waar hij werkzaam was, werkte hij aan winnende wagens. Tombazis geldt als hoofdontwerper voor alle Ferrari's van Fernando Alonso alsmede de kampioenschapswagen van Kimi Raikkonen uit 2007. De techneut verloor zijn baan toen het Italiaanse team schoon schip maakte aan het einde van het dramatisch verlopen 2014.   

Afgelopen jaar moest Manor zich nog behelpen met een oud chassis en een Ferrari-motor van een jaar eerder, waardoor het een seizoenlang zonder enige bedreiging achteraan het veld rond doolde. Komend jaar moet het jaar worden van de grote ommekeer. Het team heeft een fonkelnieuw chassis ontworpen dat zal worden aangedreven door een krachtige Mercedes-krachtbron. De versnellingsbak is van Williams-fabrikaat. Welke rijders komend seizoen de Manors gaan besturen is vooralsnog niet bekend.

Nu het nieuwe chassis van het team door de crashtest heen is gekomen lijkt het zeker dat Manor ruim op tijd klaar zal zijn voor de eeste wintertest eind februari in Barcelona. Manor behaalde, toen nog als Marussia, slechts één keer in diens historie punten. De inmiddels verongelukte Fransman Jules Bianchi pakte twee jaar geleden in Monaco een fraaie negende plek en vergaarde daarmee twee punten. Door dat succes ontvangt het team minimaal drie jaar lang 50 miljoen dollar per jaar.