Getest medicijn bevat toch geen cannabis

Een test met een nieuw medicijn in het Franse Rennes is uitgelopen op een drama. Zes proefpersonen raakten onwel, waarvan een vrijdag klinisch dood werd verklaard, aldus Franse media. De toestand van de andere vijf personen is ernstig.

Het zou volgens Franse media gaan om een test met een nieuw soort pijnstillers op basis van cannabis. De testen werden uitgevoerd op gezonde, vrijwillige personen. Alle andere proefpersonen die betrokken waren bij de test zijn opgeroepen. De vijf personen die in zorgwekkende toestand verkeren worden momenteel gemonitord op de afdeling neurologie. De proefpersoon die klinisch dood werd verklaard, zou hersendood zijn.

De proef werd gedaan in een gecertificeerde privékliniek genaamd BioTrial in de Franse stad Rennes.  De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, reisde af naar de Franse plaats. Ze sprak van een "ernstig ongeval".

Update 18.14 uur
De Franse krant Le Monde laat weten dat het medicijn was bedoeld om stemmingswisselingen tegen te gaan bij Parkinson-patiënten. Eerder liet minister Touraine tijdens de persconferentie in Rennes al weten dat het medicijn geen cannabis bevat 

Franse medische test mondt uit in drama
Franse medische test mondt uit in drama (Foto: ANP)