Brabanders doen het vaakst faalangstexamen bij het CBR

In Groningen doen de minste mensen een rijexamen speciaal voor faalangst. Slechts vier procent van de Groningers doet zo'n examen, geen enkele andere provincie scoort zo laag. Dat meldt het CBR aan de hand van cijfers van het eerste halfjaar van 2015.

Speciale faalangstexamen worden afgenomen door examinatoren die getraind zijn de angst zoveel mogelijk weg te nemen. Zo'n examen duurt 25 minuten langer en tijdens de rit is er de mogelijkheid voor een 'time-out'.

Het aantal Groningers met een faalangstexamen is wel toegenomen, in 2011 deed nog maar 1,5 procent een dergelijk examen. De grootste 'bangerikken' wonen in Noord-Brabant. Het percentage ligt daar maar liefst op 9,4 procent.

Leerlingen die een speciaal examen afleggen slagen procentueel gezien meer dan mensen die een normaal examen doen. Waar in het eerste halfjaar van 2015 een kleine 50 procent van alle B-examens succesvol werd afgerond, was dit bij de faalangstexamens 58,5 procent. Volgens het CBR is het faalangstexamen niet makkelijker. De eisen zijn namelijk hetzelfde.