Nederlandse darters grijpen naast PDC Tour Card op dag 1

Op de eerste dag van de PDC Qualifying School hebben alle Nederlandse darters naast een felbegeerde Tour Card gegrepen. In de eerste ronde verschenen er achttien aan de oche, waarvan Yordi Meeuwisse, Michel van der Horst en Mareno Michels al gelijk uitgeschakeld werden.

Bij de laatste 256 viel het doek voor Jeffrey van de Ven, Ron Meulenkamp, Leo Hendriks, Jerry Hendriks, Jeffrey Beekhuis en Jeffrey Bekema, terwijl Dick van Dijk een mooie 5-1 zege boekte op voormalig wereldtopper Peter Manley. In de derde ronde kreeg De Vreede van een negendarter om de oren van Ross Smith, die de Nederlander met 0-5 snel uitschakelde. Van de negen Nederlandse darters haalden alleen Van Dijk, Mark Oosterhuis en Sven Groen de laatste 64, terwijl Joey ten Berge, Jeffrey de Graaf, Tommy Legius, Vincent Kamphuis en Ron Schouten uitgeschakeld werden.

Groen moest bij de beste 64 zijn meerdere erkennen in Robert Owen, terwijl Van Dijk (5-1 tegen Nigel Lamb) en Oosterhuis (5-3 tegen Paul Rowly) zich bij de laatste 32 van de dag schaarden. Brian Woods - halve finalist op Lakeside 2008 - werd door Oosterhuis bijna uitgeschakeld, maar won toch met 5-4. Van Dijk versloeg Ricky Sudale met 5-4 en plaatste zich bij de laatste zestien darters. Daarin viel voor de Nederlander dan het doek tegen John Bowles, die op het WK 2013 nog grote indruk maakte tegen Gary Anderson. Bowles won met 5-3 en mocht daardoor in de kwartfinales strijden om een Tour Card.

De Engelsman versloeg in die wedstrijd Woods met 5-2 en pakte zo de eerste Tour Card. Simon Stevenson deed hetzelfde door Robert Owen te verslaan (5-4) en ook de andere twee wedstrijden om de gewilde prijs hadden een beslissende leg nodig: Andy Parsons versloeg Mark Barili, terwijl Ricky Williams afrekende met Rhys Hayden. 

Donderdag gaat de Q-School verder met dag twee, waar weer de vier beste spelers van de dag een Tour Card zullen verdienen. Ook worden er punten vergeven aan darters die in de laatste 128 of verder in het toernooi uitgeschakeld worden, waarna zaterdag - na de laatste dag - ook de beste spelers van de puntenranking Tour Cards krijgen.