'Nederlandse vluchteling' op olympisch kwalificatietoernooi taekwondoka's

Op het olympisch kwalificatietoernooi voor de Europese taekwondoka's staan zaterdag en zondag drie 'vluchtelingen' op de mat. Zij zullen meedoen onder de vlag van wereldtaekwondobond WTF en staan niet ingeschreven onder de naam 'Netherlands/Belgium/Turkey National Team', maar onder het 'World Taekwondo Refugee Team'. Als een van de drie erin slaagt de finale in zijn of haar gewichtsklasse te bereiken en dus een olympisch ticket te winnen, dan zal de betreffende sporter op de Spelen waarschijnlijk uitkomen onder de vlag van het Internationaal Olympisch Comité. De WTF gaf in december al aan sporters zonder officiële nationaliteit toch een kans te willen geven zich voor de Spelen te plaatsen, naar aanleiding van een oproep daartoe van IOC-president Thomas Bach.

Onder de drie bevindt zich ook de tegenwoordig meestal voor Nederland uitkomende Dina Pouryounes, die in de klasse tot 49 kilogram op de startlijst staat. Zij is van oorsprong Iraans en kwam in elk geval tot het Spaans Open van 2013 ook voor dat land uit. Zo haalde ze op het Aziatisch kampioenschap van 2012 de halve finales. In elk geval vanaf december 2014 komt de vermoedelijk 24-jarige Pouryounes uit namens Nederland en wel via de Kazemi Taekwondo Academie in Groningen, waarvoor ze in die maand in Brussel een gouden medaille won op een internationaal toernooi. Op de inschrijvingslijst voor het OKT staat Nederland wel achter haar naam, maar daar zal ze op de Spelen - mits ze die haalt - dus niet voor uitkomen.

Als we één klasse zwaarder kijken, tot 57 kilogram, zien we daar de 'Belgische' Raheleh Asemani die ook voor het World Taekwondo Refugee Team uit zal komen. De 26-jarige Asemani is eveneens geboren Iraanse en bouwde uitkomend voor haar thuissland een prima palmares op. Zo won ze in 2010 de Brits Open door de Zuid-Koreaanse Kim Bo-hye - ex-wereldkampioene - te verslaan. Niet veel later was er het hoogtepunt uit Asemani's carrière door op de altijd sterk bezette Asian Games zilver te veroveren. Op het WK en het OKT in 2011 en het Aziatisch kampioenschap van 2012 kwam ze nog voor Iran uit, sinds het Nederlands Open van 2013 staat er een Belgisch vlaggetje bij haar naam. 

De derde die op voor het Refugee Team uitkomt is Mehdi Rast Boud in de klasse boven 80 kilogram, waarin ook Jeroen Wanrooij namens Nederland zal acteren. Over Rast Boud is verder weinig bekend, behalve dat hij doorgaans onder Turkse vlag meedoet aan wedstrijden. Pouryounes staat overigens net buiten de top-200 van de wereldranglijst en met meerdere OKT-deelneemsters die in de top-20 staan, lijkt het niet waarschijnlijk dat ze een ticket gaat veroveren. Het toernooi waarin Asemani in actie komt is iets minder sterk bezet en met haar 40e plek op de wereldranglijst zou er misschien wat mogelijk kunnen zijn.