Breed herstel op Europese beurzen

De Europese effectenbeurzen stonden dinsdag eensgezind op winst. Daarmee toonden de graadmeters iets van herstel na de stevige verliezen in de afgelopen dagen. Beleggers zagen zich gesteund door winsten op de Chinese beurzen eerder op de dag. De daling van de olieprijs hield aan, al was deze minder rigoureus dan een dag eerder.

Op Beursplein 5 stond de AEX-index omstreeks 11.20 uur 1,3 procent hoger op 416,74 punten. De MidKap ging 1 procent omhoog naar 659,18 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen lieten de beurzen winsten van 0,8 tot 2 procent zien.

Alle 25 fondsen van de AEX koersten in de plus. Verzekeraar Delta Lloyd stond bij de sterkste stijgers met een plus van bijna 2 procent, nadat werd gemeld dat investeerder Fir Tree een belang heeft genomen in het bedrijf. Digitaal beveiliger Gemalto was koploper met een winst van 4,5 procent na positieve uitspraken van analisten.

Shell
Shell, waar grootaandeelhouder Aberdeen zich achter de overname van BG schaarde, steeg 0,2 procent in de AEX. De olieprijzen daalden dinsdag naar de laagste niveaus in meer dan twaalf jaar. In Londen krabbelde BP iets op. Het aandeel stond nog wel 0,2 procent lager. Total boekte in Parijs een bescheiden winst van 0,2 procent na eerder op de ochtend eveneens in de min te hebben gestaan.

In de MidKap hoorde bodemonderzoeker Fugro bij de spaarzame dalers met een min van 0,6 procent. De producent van technisch textiel TenCate kwam met voorlopige cijfers over 2015 en noteerde na een positieve start vlak bij de middelgrote fondsen.

Euro
In Frankfurt stond detailhandelsconcern Metro bijna 4 procent hoger na de publicatie van kwartaalresultaten. De producent van bedrijfssoftware SAP steeg 3,5 procent, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Supermarktketen Morrisons klom 10 procent in Londen dankzij meevallende verkopen in het feestdagenseizoen. De Britse warenhuisketen Debenhams (plus 17 procent) presenteerde eveneens verkoopcijfers die beter waren dan gedacht.

De euro noteerde 1,0860 dollar, tegen 1,0875 dollar bij het Europese slot op maandag.

Breed herstel op Europese beurzen
Breed herstel op Europese beurzen (Foto: ANP)