Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias en PVV'er Martin Bosma willen ook voorzitter worden van de Tweede Kamer. Dat hebben de mannen maandagavond laten weten. Woensdag wil de Tweede Kamer zijn nieuwe voorzitter kiezen.

Met de kandidatuur van Elias en Bosma zijn er nu vier gegadigden voor het voorzitterschap. Eerder stelden Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zich al kandidaat. Ook zij hopen de afgetreden Anouchka van Miltenburg (VVD) te kunnen opvolgen.

Van Miltenburg zag zich midden december gedwongen om de voorzittershamer neer te leggen wegens kritiek op haar functioneren in de nasleep van de Teeven-deal (over een omstreden miljoenenschikking met een crimineel). Kandidaat-kamervoorzitters kunnen zich tot dinsdagochtend 10 uur melden.

Elias is een van de vicevoorzitters in de Tweede Kamer. Rivaal Arib, die ook vicevoorzitter was, is nu de vervanger van Van Miltenburg. Bosma is ondervoorzitter. Op Twitter schrijft hij: 'Bijna 6 jaar ondervoorzitter. Nu kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.'

Weerstand
Weekblad Elsevier schreef dit weekeinde dat er groeiende weerstand is tegen Arib als kamervoorzitter. Zowel coalitiepartner VVD als oppositiepartij D66 zouden bedenkingen kenbaar hebben gemaakt. Het CDA heeft in Van Toorenburg een eigen kandidaat. Op de steun van de PVV hoefde Arib sowieso al niet te rekenen, omdat de partij valt over haar dubbele nationaliteit.

Volgens bronnen op het Binnenhof hebben VVD, CDA en D66 druk uitgeoefend op PvdA-leider Diederik Samsom om niet Arib, maar PvdA'er Roos Vermeij naar voren te schuiven als kandidaat-voorzitter. Ook fractiegenote Angelien Eijsink zou op de steun van de drie andere partijen kunnen rekenen. De PvdA houdt echter vast aan Arib, omdat het anders lijkt alsof de partij zwicht voor de bedenkingen van de PVV.

Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden

Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden (Foto: ANP)