Messi wint zijn vijfde Gouden Bal

Lionel Messi is voor de vijfde keer verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Eerder ontving de Argentijn de Gouden Bal ook al in 2009, 2010, 2011 en 2012. In deze editie liet hij Neymar en Cristiano Ronaldo, die vorig jaar won, achter zich.

In het afgelopen voetbaljaar pakte Messi met FC Barcelona vijf prijzen: de landstitel, Copa del Rey, Champions League, Europese Super Cup en het WK voor clubs. Met 48 doelpunten en 23 assists had de aanvaller bovendien een groot aandeel in het succesjaar van de Spaanse topclub.

En er was nog meer geluk voor FC Barcelona; trainer Luis Enrique werd verkozen tot Trainer van het Jaar. In de verkiezing wist hij uiteindelijk Josep Guardiola (Bayern München) en Jorge Sampaoli (Chili) voor te blijven. Hiermee is de oefenmeester Joachim Löw op, die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen.

De Puskás Award ging dit jaar naar Wendell Lira. In dienst van Goianésia maakte de Braziliaan een prachtige goal (zie hieronder) en liet hij Alessandro Florenzi (AS Roma) en Messi achter zich.

De goal van Lira (YouTube)