38 keer is scheepsrecht voor langlaufster Weng

Langlaufster Heidi Weng maakt inmiddels al bijna vier jaar deel uit van de wereldtop, maar werd toch altijd overschaduwd door haar Noorse landgenotes. Als ze niet verslagen werd door Marit Bjørgen was het wel Therese Johaug die in de weg zat en als Johaug een mindere dag had moest Weng zich wel gewonnen geven tegen Ingvild Flugstad Østberg. In totaal haalde ze tot zaterdag maar liefst 37 keer het podium in een individuele World Cup-wedstrijd zonder ook maar één keer te winnen. Daar kwam zaterdag eindelijk verandering in.

De voorlaatste etappe van de Tour de Ski vond plaats in het Italiaanse Val di Fiemme, waar de vrouwen een 10 kilometer massastart in klassieke stijl afwerkten. Al na een kilometer of drie waren de drie Noorse topfavorieten - Johaug, Østberg en Weng - er vandoor, terwijl de Finse Krista Pärmäkoski verrassend kon volgen. Die vier bleven bijna de gehele wedstrijd bij elkaar, tot Pärmäkoski in de laatste anderhalve kilometer af moest haken. Johaug leek het steeds vaker wat lastig te hebben en dat bleek: in de slotronde moest ze Østberg en Weng verrassend laten gaan. Voor de 24-jarige Weng ontstond zo een gouden kans om eindelijk te winnen, hoewel Østberg in de sprint doorgaans ruim sterker is. Dat liet Weng dit keer echter niet gebeuren en met een furieuze sprint bleef ze haar landgenote voor: de 38e podiumplaats was dan eindelijk een zege. 

Weng pakt eindelijk haar eerste individuele World Cup-zege (Bron: YouTube)

In het klassement houdt Østberg nog altijd de leiding. Ze heeft ruim 38 seconden voorsprong op Johaug, maar diens grootste specialiteit staat zondag op het programma. Dan wordt de slotetappe afgewerkt, bestaande uit een monsterlijke klim naar Alpe Cermis met handicapstart, waar dus gestart wordt naar de verschillen in het klassement: wie als eerste bovenkomt wint de Tour de Ski. De vederlichte Johaug is een ware klimgeit en wist in zeven van de afgelopen acht jaren de snelste tijd neer te zetten op de Cermis. Aangezien Johaug niet in supervorm lijkt te zijn zou het mogelijk nog spannend kunnen worden, hoewel ze normaal gesproken met een kleine 40 seconden op Østberg geen grote problemen zou moeten hebben. Weng staat op 2:26 minuten van Østberg op plek drie, terwijl de Zweedse Charlotte Kalla op plek vier maar liefst 6:46 minuten toegeeft.

Bij de mannen was de zege maar weer eens voor de Noor Martin Johnsrud Sundby, die zijn dipje in de Tour weer helemaal te boven is. In het slot van de wedstrijd rekende hij af met medevluchter en landgenoot Niklas Dyrhaug, terwijl verder alleen Alexey Poltoranin uit Kazachstan binnen een halve minuut bleef. Poltoranin schoof daardoor in het klassement op naar de derde plek, want hij ging voorbij aan de Rus Sergey Ustiugov en de Noor Finn Hagen Krogh. Sundby staat aan de leiding en alleen een drama kan hem de eindzege nog doen ontgaan: hij verdedigt op Alpe Cermis een voorsprong van bijna drie minuten op landgenoot Petter Northug. 

Om 14.00 uur starten de dames aan de weg naar Alpe Cermis, waarna het om 15.40 uur de beurt is aan de mannen. Het is weer live te kijken op Eurosport en de Duitse tv en ook nu valt er weer over te discussiëren in het langlauftopic op het FOK!forum.