EthiopiŽ wil migranten terug hebben

De Ethiopische regering wil werk maken van de terugkeer van landgenoten die in het buitenland wonen. Er is een topambtenaar diasporazaken aangesteld, en in de hoofdstad Addis Abeba is een druk loket voor zogeheten 'repats' geopend. Het is de bedoeling dat gerepatrieerde Ethiopiërs bedrijfjes in het moederland komen opzetten.

Ethiopiërs in het buitenland zouden met overboekingen veel meer geld het land inpompen dan alle ontwikkelingshulp bij elkaar, schrijft De Volkskrant. Maar de economische groei is de laatste jaren gestegen tot circa tien procent. Met hun kennis, netwerken en kapitaal zou die groei op peil moeten worden gehouden.

Vanuit de VS zouden al enkele honderden Ethiopiërs zijn teruggekeerd, vanuit Nederland enkele tientallen. Topambtenaar Teferi Melesse schat het aantal Nederlandse Ethiopiërs op zo'n tienduizend.

Liever handel dan hulp
Melesse deelt de visie van de Nederlandse regering: liever handel dan ontwikkelingshulp. Dat kan zelfs met vluchtelingen uit buurlanden. "We hebben 600 duizend vluchtelingen uit Eritrea, Somalië en Soedan in ons land, maar we zien dat niet alleen als probleem, eerder als een mogelijkheid." Volgens Melesse zijn er veel arbeidskrachten nodig om de economische groei op peil te houden.

Veel ondernemende repats pendelen volgens hem heen en weer en sommigen van hen keren derhalve ook niet echt terug. Dat maakt Melesse weinig uit. Volgens hem is het vooral van belang dat ze beide werelden kennen en beide talen spreken. "We willen met investeringen in de economie zorgen dat onze mensen terugkomen en dat anderen geen reden meer hebben om weg te gaan."