Eerste vrouwenteam ooit in viermansbob wordt laatste

Bobsleester Kaillie Humphries staat samen met haar team op het punt om geschiedenis te schrijven. De Canadese zal tijdens de World Cup in Lake Placid van start gaan in de viermansbob en doet dat voor het eerst met een volledig vrouwenteam. 

Vorig seizoen deden Humphries en de Amerikaanse Elana Meyers Taylor al regelmatig mee in de viermansbob, als eerste vrouwelijke pilotes ooit. Dat ging echter wel telkens met drie mannen achter in de slee, maar ook daar gaat Humphries verandering in brengen. In Lake Placid zal ze haar slee samen met vaste remster Melissa Lotholz, Genevieve Thibault en Cynthia Appiah op gang duwen.

"We doen dit niet omdat het een geinige kans is, maar omdat we alles uit onszelf willen halen en niet alleen in de tweemansbob", liet Humphries eerder weten. "We hopen dat het een goede eerste stap is op weg naar een volwaardige wedstrijd voor 'viervrouwenbobs'", waarmee de Canadese nog wel voorbij lijkt te gaan aan de slechte stand van zaken in het vrouwenbobsleeën. Slechts een handvol landen doen er regelmatig mee en alleen de VS, België en Duitsland hebben twee sleeën die daadwerkelijk competitief genoemd kunnen worden.

Humphries en haar team gaan als zestiende van de zeventien deelnemende teams naar beneden en dus mogen ze sowieso ook in de tweede run in actie komen. De eerste run is vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd hieronder live te volgen. Ook in het bobslee- skeleton- en rodeltopic op het FOK!forum kan meegepraat worden.

Update 22.10 uur

Humphries en haar ploeg zijn als zeventiende en laatste geëindigd. In de tweede run ging het bij de start bijna mis, doordat remster Cynthia Appia bijna naast de slee viel. Zoals te verwachten viel werd met name bij de starts veel tijd verloren, maar de door Humphries 'gereden' lijnen waren verre van slecht in de loodzware viermansbob. Ze eindigde wel onderaan, op 4,77 seconden van de winnaars. Die slee werd gepiloteerd door de Duitser Maximilian Arndt, die de Russische slee van Aleksandr Kasjanov en de Canadees Justin Kripps - debutant op het podium - achter zich hield.