Juncker: Nederlands nee kan leiden tot grote crisis

Als Nederland nee zegt bij het Oekraïnereferendum op 6 april, dan kan dat leiden tot "een grote continentale crisis". Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in een interview met NRC.

"Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning" als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst. Volgens Juncker zou het bovendien koren op de molen zijn van populisten die de Europese Unie willen opblazen. "Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa", zegt Juncker. "Ik hoop van harte dat (Nederlanders) niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben", zegt hij tegen NRC.

Juncker vindt het belangrijk dat Nederlanders "goed begrijpen dat deze kwestie het Nederlandse belang overstijgt". Hij roept de Nederlandse kiezer op om 6 april te "handelen als een Europese strateeg". Ook zegt hij: "Ik heb geen kritiek op het politieke systeem in Nederland, of op deze mogelijkheid om zich uit te spreken, maar ik zeg wel: kijk uit, dit kan het evenwicht in Europa veranderen."

Het referendum - dat gaat over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne - is raadgevend, het kabinet kan de uitslag dus naast zich neer leggen. Het referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil.

Op Twitter spreekt D66-leider Alexander Pechtold in een reactie van een "impliciet dreigement". "Kiezer is nog nooit overtuigd door dit soort impliciete dreigementen." En PVV-voorman Geert Wilders twittert: "De intimidatie vd EU-elite begint weer Maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt NEE".

Juncker: Nee kan leiden tot grote crisis
Juncker: nee kan leiden tot grote crisis (Foto: ANP)