Europa wil komeetlander wakkerschudden

Europa heeft al een half jaar niets meer gehoord van zijn komeetlander Philae. De tijd dringt, zijn levensduur zit er bijna op, dus is het tijd voor een laatste wanhoopspoging. De vluchtleiding stuurt zondag een opdracht om een speciaal wiel in de verkenner te laten draaien. De hoop is dat Philae wakkerschrikt, dat het stof van de zonnepanelen valt en dat hij meer energie krijgt. In het slechtste geval komt de opdracht niet aan en zit de missie er in feite op.

De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De kans dat het lukt is klein, maar de wetenschappers willen het in elk geval geprobeerd hebben.

Philae landde op 12 november 2014 op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat was een unieke prestatie, maar de landing ging niet helemaal goed. Daardoor hapert de verbinding. Met de verkenner op zijn rug vloog de komeet langs de zon. Inmiddels vliegen ze weer weg. Eind deze maand is de afstand tot de zon 300 miljoen kilometer. De temperatuur zakt dan naar 51 graden onder nul en Philae schakelt zichzelf dan uit.

Europa wil komeetlander wakkerschudden
Europa wil komeetlander wakkerschudden (Foto: ANP)