Duitse volleybalploeg woedend over Nederlandse zege

De Nederlandse volleybalploeg won woensdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Turkije met ogenschijnlijk speels gemak van het reeds geplaatste Turkije: 3-0. Een van de gevolgen daarvan was echter dat de Duitse dames uitgeschakeld werden en de manier waarop dat is gebeurd zit de Schmetterlingen nog altijd niet lekker.

De controverse ligt ten eerste in het speelschema, waarin vooral Duitsland flink nadeel had. De ploeg sloot woensdagmiddag hun derde en laatste wedstrijd af met een 3-0 zege op Kroatië, terwijl Nederland pas later die avond begon aan de wedstrijd tegen Turkije. Voor Oranje was dat pas de tweede wedstrijd, terwijl de groepsfase voor Duitsland dus al klaar was. Turkije wist op dat moment al dat het na twee zeges in de halve finale stond en dus was tegen de Nederlandse ploeg van trainer Giovanni Guidetti theoretisch niks meer nodig.

De manier waarop de Turkse ploeg van Nederland verloor zette kwaad bloed bij de Duitsers. "De Turkse speelsters hebben absoluut niet om elke bal gevochten", aldus de Duitse bondscoach Felix Koslowski. Ook libero Lisa Thomsen was bepaald niet blij met de gang van zaken: "Wij hebben de plek in de halve finale absoluut verdiend. Daar zijn we trots op, maar daarom voelen we ons ook echt bestolen, er is een grote kans van ons afgepakt. Ik geloof graag in een eerlijke volleybalsport, maar het was toch erg duidelijk dat de Turkse ploeg er niet alles aan deed om het duel met Nederland te winnen", foetert ze. 

Duitsland won zelf overigens met 3-2 van Nederland en 3-0 van Kroatië, maar de 1-3 nederlaag tegen Turkije en de Nederlandse zege op datzelfde Turkije deed de ploeg de das om. "Het is een hele bittere pil dat het nu op deze manier af moet lopen, door zaken zoals het speelschema waar je zelf geen enkele invloed op hebt", aldus een gefrustreerde spelverdeelster Margareta Kozuch. Er was nog een miniem beetje hoop, maar Nederland won zoals verwacht van Kroatië en daarmee was de Duitse olympische droom - net als in 2008 en 2012 - vroegtijdig afgelopen.