"Entree Verstappen en Sainz doet de sport goed"

De flitsende entree van Formule 1-rookies Max Verstappen en Carlos Sainz doet de gehele sport goed, zo meent Toro Rosso's James Key. Het jonge superduo van het Italiaanse raceteam maakte afgelopen jaar een spetterend debuut en mede daardoor maakte het tweede team van Red Bull het beste seizoen in zeven jaar mee. De twee jongelingen genereerden een hoop media-aandacht en oogsten lof bij veel insiders.

Volgens het hoog aangeslagen technische opperhoofd van Toro Rosso gebruikten de twee rookies ongeveer dezelfde set-up, ondanks een verschil in de manier van racen. "Max is in wedstrijden behoorlijk agressief en moedig en dat heeft hem een hoop complimenten opgeleverd. Hij heeft heel veel vertrouwen in zichzelf en in de auto en maakt acties op plekken waar anderen dat niet doen. Carlos heeft dat ook gedaan, maar dat viel minder op. Hij is gedisciplineerder in de dingen die hij doet. Carlos denkt na over wat hij aan het doen is, wat er kan gebeuren en of hij moet pushen of juist niet. Als gevolg daarvan rijdt hij minder agressief."

Hoewel Verstappen liefst 31 punten meer pakte dan zijn Spaanse kompaan, troefde Sainz de Nederlander af in de kwalificaties. Hij was tien keer de snelste op zaterdag, Verstappen negen keer. "In de kwalificaties waren ze ongeveer gelijk. Max was erg goed in de tweede seizoenshelft waar hij in vijf van de zeven kwalificatiesessies sneller bleek. Carlos was juist in het eerste deel van het jaar de snellere." Toch wacht de Engelsman nog met een definitief oordeel. "Waarschijnlijk kunnen we volgend jaar beter vergelijken. Maar in ieder geval is het snelle succes niet alleen goed voor ons team maar ook voor de sport in het algemeen."