Politie Keulen heeft daders in het vizier

De Duitse politie heeft drie verdachten geïdentificeerd die zich in Keulen schuldig hebben gemaakt aan aanrandingen en berovingen van vooral autochtone vrouwen rond Nieuwjaar. De minister van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, heeft dit woensdag gezegd volgens de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Jäger wilde verder weinig kwijt over de drie verdachten en over het onderzoek omdat dat nog loopt. Hij zei wel dat er nog geen arrestaties zijn verricht.

Het aantal aangiftes is in Keulen opgelopen tot maar liefst 106, waaronder twee wegens verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag.

Complexe situatie

Na de verhoren van slachtoffers is er een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein en in het station in Keulen heeft afgespeeld. "Veel vrouwen geven in de gesprekken aan dat ze ook onzedelijk zijn betast", aldus een politiewoordvoerder. De bewijsvoering is volgens de politie heel moeilijk, vooral als gevolg van de "complexe situatie" ter plekke.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld en begonnen eerst met vuurwerk te gooien. Toen de politie tussenbeide kwam, vormden zich kleinere groepen. Daarna zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen, aangerand en beroofd. De politie bevestigt dat het ging om daders met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Zo'n twee derde van slachtoffers was niet afkomstig uit Keulen en voor de oudejaarsfeesten naar de Domstad gekomen.

Afgesproken werk

Politiecommissaris Wolfgang Albers wees kritiek op zijn korps van de hand. "Er was op het plein sprake van een moeilijke situatie, maar wij hebben gedaan wat we konden", zei hij.

De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, denkt dat de aanrandingen en berovingen vooraf zijn beraamd. "Het lijkt allemaal afgesproken werk te zijn", zei Maas woensdagmorgen voor de publieke omroep ZDF. "Het moet worden onderzocht of er op de achtergrond mensen zijn geweest die dit hebben georganiseerd, zo iets gebeurt toch niet zo maar opeens", vroeg Maas zich hardop af.

Politie Keulen heeft daders in het vizier
Politie Keulen heeft daders in het vizier (Foto: ANP)