Moslims ontslagen vanwege gebedsgekte

In het Amerikaanse Colorado (geen Southpark) zijn honderden islamitische werknemers op straat gezet nadat ze geen zin meer hadden om op hun werk te verschijnen. De reden hiervan is dat er niet aan hun eisen van een ander beleid op het gebied van gebedstijden en accommodatie is voldaan.

Vleesverwerkingsbedrijf Cargill had het in de eerste instantie prima voor elkaar: een grote groep vluchtelingen uit Somalië kreeg asiel in de staat, een deel daarvan kon als vleesverwerker aan het werk bij het bedrijf. Cargill is de werkgever van zo'n 600 Somaliërs. Aan alles was gedacht. De kersverse Amerikanen kregen flexibele pauzes, zodat ze de mogelijkheid kregen om een aantal keer per dag eer te bewijzen aan hun maangod.

De ruimte die daarvoor beschikbaar gesteld was, was niet al te groot en bood slechts ruimte aan een paar personen. Maar gezien het feit dat de moslims deze ruimte, met een klein beetje organisatie, prima konden verdelen over de dag, was er weinig reden tot klagen.

Dingen gingen echter mis toen de Somaliërs steeds meer de behoefte hadden om in grotere groepen te bidden. Niet alleen qua gebedsruimte liep dit spaak, maar ook de productielijn kwam hierdoor in gevaar. De lopende band zou een paar keer per dag gestopt moeten worden omdat enkele werknemers hun geloof boven het werk stelden. Niet handig in een fabriek. Het management besloot daarop de zaken anders aan te pakken: net als de niet-islamitische werknemers zouden de Somaliërs het voortaan moeten doen met de gebruikelijke tweedagelijkse doorbetaalde kwartiertjes pauze en het onbetaalde half uur op het middaguur.

Deze intrekking van de uitzonderingspositie werd uiteraard meteen gezien als discriminatie en een inbreuk op de vrijheid van religie. Vooral het feit dat het management had laten weten dat 'wie het hier niet mee eens is, kan beter naar huis gaan om te bidden', zorgde voor de nodige verontwaardiging. 20 Somaliërs besloten midden in het productieproces om hun werk te verlaten en naar huis te gaan. De dag daarop verschenen bijna 200 moslims niet op hun werk.

Na drie dagen gedraaid te hebben met een behoorlijke onderbezetting was de leiding van Cargill dit gedrag, wat lijkt op het voetenstampen van kinderen wanneer ze hun zin niet krijgen, meer dan zat. De werknemers die thuis zaten werden ontslagen.

Wat gebeurt er in Amerika wanneer een instantie de privileges van moslims tegenwerkt? Dan krijg je de advocaten van CAIR (Council on American–Islamic Relations) op je nek. Normale pauzetijden is namelijk niet goed genoeg voor moslims. Deze organisatie, die banden heeft met de Hamas, zou graag willen zien dat Cargill deze discriminerende maatregel terugdraait. Bovendien is het in Colorado niet mogelijk om na ontslag terug te komen in dezelfde functie binnen 6 maanden. Ook hiervan vind CAIR dat deze regel niet voor hun cliënten zou moeten gelden.

Een woordvoerder van CAIR, een meneer Hussein, denkt dat het allemaal met een sisser zal aflopen. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat bij de komende onderhandelingen alles goed zal komen', aldus Hussein.