'AMC meldt fouten bij operatie baby niet'

Het AMC in Amsterdam heeft tegenover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gezwegen over een grote medische misstap die het anderhalf jaar geleden gemaakt heeft. Door een blunder van een kno-arts is een baby ernstig verwond geraakt. Volgens het AMC gaat het hier trouwens om een complicatie, niet om een zogenaamde calamiteit. Een calamiteit moet gemeld worden bij de IGZ. 

Een kno-arts van het ziekenhuis voerde een operatie uit aan het strottenklepje van een 3 maanden oude baby. Door gebruik van een verkeerde hechtdraad sprongen de hechtingen na de operatie weer open en moest het arme kind opnieuw geopereerd worden. Een paar dagen na de tweede operatie verslechterd de situatie van de baby weer en blijkt het strottenklepje van het kind af te sterven. Met spoed moet het kind voor een derde keer geopereerd worden. Deze operatie is noodzakelijk zodat er geen voeding in de longen van het kind kan raken.

Als gevolg van de medische fout, moet het kind maanden met sondevoeding gevoed worden. Later kan de baby gepureerde voeding eten. Naar aanleiding van vragen van de IGZ over dit geval stelde het AMC een onderzoekscommissie in. De commissie stelt bij deze zaak 6 tekortkomingen en 10 'verbeterpunten' vast. Saillant detail: volgens de commissie had het kind niet geopereerd hoeven te worden. Het IGZ meldt aan de NOS dat ze de zaak verder zal onderzoeken.