Koning Salman geeft bloedige boodschap af

Iran heeft zaterdag woedend gereageerd op de massale executie van 47 veroordeelde 'terroristen' in Saudi-Arabië, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Saudi-Arabië een hoge prijs zal betalen voor de dood van Nimr.

De Iraanse ayatolla en oud-president Mohammad Khatami verklaarde er niet aan te twijfelen "dat dit heldere bloed de koninklijke familie van Saudi-Arabië zal besmeuren en die zal wissen uit de geschiedenisboeken". "De misdaad van de executie van sjeik Nimr is onderdeel van een crimineel patroon van deze verraderlijke familie. De islamitische wereld zal luid protesteren en dit schandelijke regime zo veel mogelijk aan de kaak stellen."

De Iraanse parlementariër Mohammed al-Sayhud zei dat de dood van Nimr "de regio in vuur en vlam zal zetten". "Deze maatregel die is genomen door de koninklijke familie is bedoeld om het vuur in de regio weer op te stoken en de gevechten tussen soennieten en sjiieten aan te wakkeren."

Iran staat niet alleen in zijn protesten. De opperste sjiitische raad in Libanon noemde zijn terechtstelling een "ernstige fout". "De executie van sjeik Nimr was een executie van de rede, gematigdheid en de dialoog", zei een woordvoerder.

De Houthis in Jemen spraken van een "schijnproces" tegen de "heilige strijder" Nimr en noemde de executie een "duidelijke schending van de mensenrechten".

Update 16:44
Met de executie van 47 mannen die wegens terrorisme waren veroordeeld, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr, heeft koning Salman van Saudi-Arabië een boodschap willen afgeven. Die luidt dat het land bereid is alle middelen in te zetten om af te rekenen met tegenstand, of die nu komt van de sjiitische minderheid in eigen land of van terreurgroep Islamitische Staat. Dat zegt de Duitse deskundige Guido Steinberg tegen het persbureau DPA.

Volgens Steinberg is de massa-executie vooral een signaal aan IS, dat in buurland Irak is opgerukt tot de grenzen van het Saudische koninkrijk, en aan de sympathisanten van IS in Saudi-Arabië.

Hij noemt het wrang dat ook Nimr is omgebracht, omdat die alleen vreedzame protesten organiseerde tegen de regering van Salman. De geestelijke werd daarvoor meermalen gearresteerd, de laatste keer in 2012. Die aanhouding leidde uiteindelijk tot zijn terdoodveroordeling.

Woedende reacties Iran op massa-executie
Woedende reacties Iran op massa-executie (Foto: ANP)