Wereldgoal Martina en doelpunten Long slopen kansarm Arsenal

Arsenal heeft op bezoek bij Southampton verzuimd de koppositie van Leicester City over te nemen. The Gunners gingen mede dankzij een doelpunt van Cuco Martina hard onderuit: 4-0. Daardoor blijft Leicester ook op Boxing Day koploper van de Premier League. De verrassende lijstaanvoerder verloor vanmiddag op bezoek bij Liverpool (1-0).

In een aantrekkelijke eerste helft kwamen beide ploegen moeizaam op gang. Arsenal – dat dit seizoen behoudender en realistischer speelt – liet Southampton het spel maken. De ploeg van Koeman & Koeman ontbrak het echter aan vertrouwen, doordat het in de laatste vijf wedstrijden slechts een punt had gepakt.

Uitgerekend basisdebutant Cuco Martina bracht dat vertrouwen met één schot terug. De geboren Rotterdammer met Curaçaos paspoort hielp de thuisploeg met een Roberto Carlos-achtig effectschot op voorsprong: 1-0. Hij is de eerste speler van Curaçao die scoort in de Premier League.

Arsenal slaagde er daarna niet in om echt gevaarlijk te worden. De bezoekers blaften wel, maar maakten geen moment de indruk te kunnen bijten. De drang om aan te vallen werd wel groter, alleen dat speelde Southampton perfect in de kaart.

Onder leiding van middenvelder Victor Wanyama en aanvaller Shane Long antwoordden The Saints op hun beurt alert op de kritiek van Koeman dat de absolute winnaarsmentaliteit ontbrak tegen Tottenham Hotspur (2-0 nederlaag).

Waar Virgil van Dijk zijn kopdoelpunt eerst zag worden afgekeurd, telde het doelpunt van de Ierse spits wel. Long tikte Laurent Koscielny in zijn sprint richting het doel al dan niet bewust op zijn hak, waarna hij vrije doortocht kreeg richting het doel. Op aangeven van Sadio Mané tikte de man van de wedstrijd eenvoudig binnen. Even later maakte verdediger Fonte er met het hoofd uit een hoekschop 3-0 van.

In de extra tijd maakte Long de afstraffing compleet. Hij degradeerde de defensie van Arsenal tot los zand. De spits liep de complete defensie aan puin en liet zijn ijskoud voor het doel te kunnen zijn: 4-0.