Everton in extremis langs Newcastle United

Newcastle United en Everton leken de punten te delen op Boxing Day, maar in de slotfase was het Tom Cleverley die in de absolute slotfase voor drie punten zorgde (0-1).

Newcastle United-manager Steve McClaren had voor het duel met Everton drie Nederlanders in zijn basisopstelling; Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum. Siem de Jong bleef negentig minuten op de bank, terwijl doelman Tim Krul nog altijd ontbreekt door een knieblessure.

Beide ploegen maakten er een leuke wedstrijd van, waarin het tempo enorm hoog lag. Dat er lange tijd geen doelpunten vielen in het St. James' Park was vooral te danken aan de keepers van de twee teams. Zowel Tim Howard als Rob Elliot speelden fantastisch en hadden enkele schitterende reddingen in huis.

Voor rust was Newcastle de iets betere ploeg, terwijl Everton na de pauze meer aanzette. Romelu Lukaku was bezig aan een reeks van zeven duels op rij waarin hij telkens scoorde, maar tegen The Magpies kwam hier een einde aan. Het record (elf) blijft zodoende nog even in handen van Leicester City-spits Jamie Vardy.

Lukaku kreeg een paar aardige kansen, maar het vizier stond tegen Newcastle niet helemaal scherp. Wijnaldum was namens de thuisploeg dicht bij een treffer, maar hij zag zijn kopbal van dichtbij gekeerd worden door Howard. Ook Ayoze Pérez kreeg een goede kanse, evenals collega-aanvaller Aleksandar Mitrovic, maar zij zagen hun doelpogingen net naast gaan.

Zodoende leek het duel op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar Everton-middenvelder Tom Cleverley had andere plannen. Bij een hoekschop reageerde hij het meest attent en kopte hij met een beheerst boogje binnen. Een heel zuur verlies voor Newcastle dus, dat hierdoor in de degradatiezone van de Premier League blijft. Everton kan door de zege weer voorzichtig aan Europees voetbal denken.