Demonstratie tegen kerst in Turkije

In het seculiere Turkije zijn fans van de Erdogan de straat opgegaan om te protesteren tegen de kerstman. Ze omschrijven het fantasiefiguur van Coca Cola als een 'slinkse en vuile' man.

De menigte was bijeen gekomen op het Maltepeplein te Istanboel om te laten zien dat ze niet bepaald in een feeststemming zijn. Ze protesteerden tegen de 'charlatan' Kerstman, cadeautjes, kerstbomen en de viering van Oud en Nieuw. Veel demonstranten droegen een voorbedrukt bord bij zich, waarop de uiting 'Musluman noel kutlamaz' te lezen viel. Dat zou zoveel betekenen als: moslims vieren geen kerst.

Volgens een jeugdorganisatie zijn veel activisten boos dat er geen rekening wordt gehouden met hun islamitische gevoeligheden. Een activist op het plein drukte zijn wanhoop als volgt uit: "de charlatan genaamd de Kerstman is de vader van de christenen. Wij zijn echter een natie van de profeet Mohammed".

Ook in de provincie liet de AKP-jeugd (de partij van Erdogan) zich van zijn beste kant zien. In het westen van het land werden er flyers uitgedeeld met de oproep om de 'kerstdreiging' eens aan nader onderzoek te onderwerpen. De nieuwjaarsviering ligt eveneens onder vuur.

Ankarali Jan,een Turkse analist, zegt dat islamo-nationalistische organisaties al wat langer dergelijke acties voeren. "Er bestaat een behoorlijk netwerk van kleinere bewegingen, geleid door chagrijnige oude mannen”, aldus Jan. “Het lijkt erop dat de AKP-jeugd zich bij hen heeft aangesloten".

"Dankzij de invloed van de westerse media, zijn verschillende ouders begonnen om hun kinderen cadeautjes te gaan geven met het Oud en Nieuw." Aanhangers van het extreem-rechtse BBP organiseerden vorig jaar al een demonstratie tegen dit feest.

Ahmad Hakan, een columnist van de Hurriyet, een seculier-nationalistische krant, viert nieuwjaar uit pure wrok jegens degenen die hierop tegen zijn: "waarom willen jullie zo graag van zo'n simpel feestje een botsing van beschavingen maken? Dit terwijl jullie zeggen nogal tegen het idee van botsende beschavingen zijn? Waarom willen jullie zo graag je bemoeien met hoe iemand anders zijn leven leeft, terwijl jullie tegen mensen zijn die hetzelfde bij jullie doen?"

In naam is Turkije een seculiere staat. Zo'n 99 procent van de bevolking bijstaat uit islamieten, waarvan het grootste deel Soenniet dan wel Aleviet is. Voordat in 1923 de republiek werd uitgeroepen, woonden er veel meer Christenen op het Anatolische schiereiland. Die bestond voornamelijk uit Assyriërs, Armeniërs en Grieken. De eerste twee groepen werden echter in 1915 zo'n beetje volledig uitgeroeid. Veel van de Grieken verhuisden naar Griekenland. Tegelijkertijd bewandelden veel Turkse Grieken de tegenovergestelde weg.