Ziekenhuiskoor leidt Britse kerst-hitlijst

Niet Justin Bieber, maar een speciaal ziekenhuiskoor heeft de prestigieuze 'Christmas Number One' in het Verenigd Koninkrijk te pakken. The Lewisham and Greenwich NHS Choir maakte een mash-up van Simon & Garfunkel en Coldplay: A Bridge Over You. De opbrengsten gaan naar het goede doel.

Het nummer werd ruim 127.000 keer verkocht; ruim 30.000 keer vaker dan de nummer-2: Love Yourself van Justin Bieber. A Bridge Over You is een medley van Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel en Fix You van Coldplay. The Lewisham and Greenwich NHS Choir bestaat uit medewerkers van de Britse nationale gezondheidsdienst, zoals artsen en verpleegkundigen.

Steun
Er is flink campagne gevoerd om A Bridge Over You op nummer-1 te krijgen. Met succes, want woensdag lag het nummer nog 662 exemplaren achter op Bieber. De Canadese zanger toonde zich bijzonder sportief: hij moedigde zijn fans woensdag op Twitter aan om het koor op 1 te krijgen. De koorleden reageren opgetogen: 'We zijn overdonderd en zouden niet gelukkiger kunnen zijn.'

Christmas Number One is in het Verenigd Koninkrijk een prestigeuze titel. Veel artiesten brengen in de weken voor kerst een single uit, in de hoop dat deze met kerst op 1 staat. Een goed voorbeeld is Merry Xmas Everybody van Slade, dat in 1973 op 1 stond met kerst.

The Beatles stonden vier keer op 1 tijdens kerst, de Spice Girls drie keer. Het nummer Do They Know It's Christmas voerde de hitlijst in drie verschillende uitvoeringen aan (Band Aid, Band II en Band Aid 20). Bohemian Rhapsody van Queen stond in 1975 op 1 en in 1991, kort na het overlijden van zanger Freddie Mercury, opnieuw.

X Factor
Sinds de opmars van talentenjachten zoals Popstars en X Factor, stond de winnaar van die tv-show regelmatig op 1. Daar werd in 2009 met succes een stokje voor gestoken. Na een succesvolle Facebook-campagne kwam Killing In The Name van Rage Against The Machine (uit 1992) binnen op 1. Louisa Johnson, die X Factor dit jaar won, strandde vrijdag overigens kansloos op nummer 12 in de kerst-hitlijst.