Volle maan en springtij nader verklaard

Het is volle maan! Op dit moment staan de zon, aarde en maan vrijwel netjes op een rij. Doordat de aarde ongeveer 23,5 graad uit het lood staat, kunnen we de weerkaatsing van het zonlicht op de maan perfect waarnemen. Dat wil zeggen, als het onbewolkt is. En dat is best zeldzaam! Het is namelijk alweer 38 jaar geleden dat het tijdens de kerst volle maan is. 

Gemiddeld twee tot drie etmalen na een volle (of een nieuwe) maan krijgen we te maken met springtij. Springtij is een benaming voor het getij (oftewel eb en vloed) waarbij de waterstanden tussen eb en vloed het grootste verschil kennen. In dit geval zal dat op 27 en 28 december zijn. Springtij treedt ongeveer eens in de veertien dagen op en vindt plaats wanneer de aarde en maan de maximale zwaartekracht op elkaar uitoefenen en dat is wanneer ze op één lijn staan, dus met volle of nieuwe maan. 

Watersnoodramp 1953
De watersnoodramp uit 1953 is een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als springtij samenvalt met een stormvloed. Tijdens de noordwesterstorm in de nacht van 31 januari op 1 februari braken de dijken door in het Deltagebied en zou de watersnood van 1953 de geschiedenis ingaan als een van de grootste natuurrampen. Het is tot op heden de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis na de Allerheiligenvloed van 1570. 

Bij de ramp kwamen 1836 mensen om het leven. Toen eenmaal de omvang van het natuurgeweld duidelijk werd, kwam en een hulpstroom op gang waar het Rode Kruis geen raad mee wist. Veel van de hulpgoederen zijn dan ook doorverscheept naar andere rampgebieden of derdewereldlanden. Dankzij de hulp hadden veel overlevenden het na de ramp beter dan voor de ramp. Dat leverde in Zeeland het cynische grapje "Heer, geef ons ons dageljiks brood en elke vijf jaar een watersnood' op. 

Bijgeloof
Volle maan heeft door de eeuwen heen ook voor sagen en legenden gezorgd. Zo zouden volgens de overlevering bepaalde kruiden in de homeopatische wereld bij voorkeur met volle maan ingenomen moeten worden. Op dat moment zouden de geneeskrachtige kruiden maximaal werken. 

Ook zouden er rond volle maan meer kinderen geboren worden. Dit is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, maar er is geen bewijs voor gevonden. Ook het fabeltje dat mensen in weerwolven kunnen veranderen met volle maan is vrij hardnekkig, net als de maanziekte. 

Wat wel waar is, is dat de mens in de dagen na volle maan meer kans loopt om door een leeuw gedood te worden. Dit wijten de onderzoekers aan het feit dat de leeuwen in de heldere nachten vóór de volle maan geen prooien kunnen vinden, en daardoor hongeriger zouden zijn. 

Mocht je te druk zijn met het opeten van Flappie, het uitpakken van kerstcadeaus of met het gourmetten met oma, dan heb je in 2034 een nieuwe kans. Ook dan hebben we weer een volle maan tijdens kerst. 

volle maan (Foto: bondage)
volle maan (Foto: bondage)