Overheidstekort neemt verder af

Het overheidstekort van Nederland is in het derde kwartaal verder afgenomen, terwijl de economie licht groeide. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het gat op de overheidsbegroting slonk vorig kwartaal tot 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 1,9 procent in het tweede kwartaal. In heel 2014 kwam het tekort nog uit op 2,4 procent. De afname van het afgelopen kwartaal kwam doordat de uitgaven van de overheid afnamen, terwijl de inkomsten stegen.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde voor heel 2015 onlangs een tekort van 2,2 procent. Volgens het CBS ligt dat doel duidelijk binnen bereik. Om het doel te halen moet het tekort in het vierde kwartaal worden beperkt tot hoogstens 3 miljard euro. De afgelopen drie jaar lukte dit in de laatste drie maanden van het jaar.

Werkgelegenheid
Het CBS meldde verder op basis van een nieuwe raming dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,1 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De nieuwe schatting wijkt niet af van de eerste raming, die medio november werd gepubliceerd.

De werkgelegenheid groeide wel iets harder dan gedacht. Het CBS telde 35.000 nieuwe banen, tweeduizend meer dan bij de eerste schatting.

De staatsschuld zakte vorig kwartaal naar 66,3 procent van het bbp, tegen 67,1 procent in het voorgaande kwartaal. Daarmee is de schuld nog altijd hoger dan het maximum van 60 procent dat de Europese begrotingsregels voorschrijven.

Overheidstekort neemt verder af
Overheidstekort neemt verder af (Foto: ANP)