Hiddink eist passie en strijd

Guus Hiddink wil van de spelers van Chelsea zien dat ze van de club en de fans houden. "We kunnen niet negeren wat er is gebeurd", zei hij woensdag op zijn eerste persconferentie sinds zijn rentree in Londen. "Maar iedereen moet nu zijn uiterste best doen en vooral vooruit kijken."

De opvolger van de ontslagen José Mourinho staat voor de lastige taak om nog iets te maken van het seizoen. Chelsea wil de Champions League gebruiken als reddingsboei voor een verloren seizoen. Maar Hiddink sluit ook niet uit dat zijn ploeg nog bij de bovenste vier in de Premier League eindigt. "Dat is mogelijk als je puur gaat rekenen", zei hij. "Maar de kracht van de competitie maakt dat wel lastig."

Chelsea, dat Hiddink eerder in 2009 als interim-coach inhuurde, bezet na zeventien competitieduels een beschamende vijftiende plaats. De achterstand op Tottenham Hotspur, de huidige nummer vier van de ranglijst, is al opgelopen tot elf punten. Veel spelers van de regerend kampioen zouden het de afgelopen maanden lastig hebben gehad met de aanpak van Mourinho. "Als er iets is, dan wil ik dat voetballers bij mij op de deur kloppen. Dan gaan we praten", zei Hiddink die zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Watford voor het eerst op de bank zit. Twee dagen later wacht een ontmoeting met het Manchester United van Louis van Gaal, als zijn laatste voorganger bij het Nederlands elftal daar dan nog trainer is.

Hiddink vertrekt weer aan het einde van het seizoen. Toch gaat hij in de winterstop mogelijk winkelen op de transfermarkt. "Dat hangt een beetje af van de komende wedstrijden en welke jeugdspelers er op de deur kloppen", zei de Nederlander die afgelopen zaterdag vanaf de tribune Chelsea van Sunderland zag winnen (3-1). Veel aanwezige fans lieten tijdens het duel luidruchtig weten het vertrek van Mourinho te betreuren. "Ik hoop dat ze de spelers gaan steunen", zei Hiddink. "Maar ze hebben uiteraard het recht om zich over het recente verleden uit te laten."

Hiddink eist passie en strijd
Hiddink eist passie en strijd (Foto: ANP)