'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in SyriŰ'

Rusland maakt zich bij de bombardementen op Syrië mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden. Amnesty International zegt bewijzen te hebben dat de Russen ongeleide bommen in dichtbevolkte gebieden gebruiken en daar ook clusterbommen inzetten. Daardoor vallen onnodig veel burgerslachtoffers.

In een rapport richt de mensenrechtenorganisatie zich op zes aanvallen op de steden Homs, Idlib en Aleppo tussen september en november. Daarbij kwamen zeker tweehonderd burgers en ongeveer zestien strijders om het leven. Ook zouden een moskee en een veldhospitaal zijn geraakt.

Clusterbommen strooien kleine bommetjes uit. Het gebruik is omstreden en door veel landen verboden omdat ze veel burgerslachtoffers maken. "Rusland moet stoppen met deze en andere onwettige aanvallen", aldus directeur Philip Luther van Amnesty.

Ooggetuigen
De organisatie sprak met ooggetuigen en overlevenden van aanvallen. Ook werden video-opnames en ander beeldenmateriaal onderzocht met hulp van wapenexperts.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat het niet direct kon reageren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in het land wil het rapport eerst bestuderen.

'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in Syrië'
'Mogelijk oorlogsmisdaden Rusland in Syrië' (Foto: ANP)